Yeryüzü Doktorları Uganda'da

Türk ve Azeri göz doktorlarından oluşan Gönüllü Sağlık Ekibi, Yeryüzü Doktorlarının 'Göz Nuru Projesi' kapsamında Uganda'ya gitti Ülkedeki çalışmalar kapsamında, İslam Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde göz bölümünün açılması, bazı cihazların bölüme hibe edilmesi, doktorlara eğitim verilmesi ve yaklaşık 100 göz ameliyatı yapılması planlanıyor.

Türk ve Azeri göz doktorları, Yeryüzü Doktorlarının 'Göz Nuru Projesi' kapsamında Uganda'da çalışmalara başladı.

Yeryüzü Doktorlarından yapılan açıklamaya göre, Türk ve Azeri göz hekimlerinden oluşan Gönüllü Sağlık Ekibi (GSE), Ugandalı hastaları gün ışığını kavuşturmak amacıyla Uganda'ya gitti.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansının (TİKA) stratejik partneri olan ve bugüne kadar Afrika'da binlerce insanın göz tedavisini gerçekleştiren Yeryüzü Doktorlarının projesi çerçevesinde bölgeye giden ekip, 5 Haziran'a kadar ülkede görev yapacak.

Çalışmalar çerçevesinde, Uganda İslam Üniversitesinde, TİKA ve Yeryüzü Doktorlarının destekleriyle 2015'te kurulan tıp fakültesi (Habib Medical School) bünyesinde göz bölümünün açılması, bir Fako cihazının ve sisteminin üniversiteye hibe edilmesi, doktorlara Fako cerrahisi eğitimi verilmesi ve yaklaşık 100 göz ameliyatı yapılması hedefleniyor.

Türk ve Azeri göz hekimleri, 2014 Şubat ayında Tanzanya Mkuranga'da Tanzanyalı göz hekimlerine yönelik Fako Cerrahisi Eğitimi Projesi gerçekleştirmiş ve projeden başarılı sonuçlar elde edilmişti.

- 'Göz Nuru Projesi'

Kötü yaşam koşulları, sahra şartları, yetersiz beslenme özellikle Afrika'da katarakt başta olmak üzere birçok göz hastalığının ortaya çıkmasına sebep oluyor. Bu nedenle milyonlarca insan gün ışığına hasret yaşıyor.

Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre, bölgesel farklılıklar göstermekle birlikte dünya üzerinde körlük sebeplerinin yüzde 50'si, kolayca tedavi edilebilecek katarakt vakaları sonucu oluşuyor.

Yeryüzü Doktorları, hastaların ve ailelerinin yaşamını felç eden bu göz hastalıklarını iyileştirmek amacıyla başlattığı Göz Nuru Projesi ile binin üzerinde insanın ameliyat edilerek gün ışığına kavuşması sağlandı ve 6 bin insan muayene edildi.

Proje çerçevesinde Yeryüzü Doktorları, düzenli aralıklarla Nijer, Kenya, Gine, Somali, Yemen, Tanzanya, Sudan, Moritanya, Lübnan gibi ülkelerde öncelik katarakt ameliyatlarına verilmek üzere göz hastalıkları kampları düzenliyor, katarakt ameliyatlarının yanı sıra önleyici tedbirler uygulayarak diğer göz hastalıklarını da tedavi ediyor.
Kaynak: AA