Cezayir Dışişleri Bakanlığı, Fransız Büyükelçisi'ni Çağırdı

Fransız Büyükelçisi Emie, Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak, protesto edildi.

Fransa'nın Cezayir Büyükelçisi Bernard Emie'nin, Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika aleyhinde Fransız basınında yer alan habere ilişkin Dışişleri Bakanlığına çağrılarak protesto edildiği bildirildi.

Cezayir Dışişleri Bakanı Ramtane Lamamra, yaptığı yazılı açıklamada, Büyükelçi Emie'nin, bir Fransız gazetesinde, isminin listede yer almamasına rağmen, Panama belgesinde vergi kaçakçılığı yapan liderlerin fotoğrafları arasında Cumhurbaşkanı Buteflika'nın da yer alması nedeniyle bakanlığa çağrıldığını belirtti.

Bakan Lamamra, büyükelçinin çağrılarak protesto edildiğini ve 'Fransız medyasının ifade özgürlüğü adı altında cumhurbaşkanlığı makamına ön yargı ile yaklaştığının' kendisine tebliğ edildiğini aktardı.

Lamamra ayrıca, Fransa'nın iki ülke arasındaki ilişkilerin seviyesi ve kalitesiyle bağdaşmayan bu olaydan memnuniyetsizliğini göstermesinin siyasi ve ahlaki bir sorumluluk olduğunu belirtti.

Fransız gazetesi Le Monde, geçen pazartesi günkü baskısının ön sayfasında, Panama belgesinde vergi kaçakçılığı yapan liderlerin fotoğraflarının yer aldığı haberde, Cumhurbaşkanı Buteflika'nın da resmine yer vermişti.

Le Monde, daha önce de Cezayir Sanayi Bakanı Abdusselam Buşevarib'in Panama'da Nisan 2015'te bir off-shore bir şirket kurduğunu savunmuştu. Söz konusu şirketin misyonunun, 700 bin avro değerindeki gayrimenkul portföyünü yönetmek olduğu kaydedilmişti.

Öte yandan Fransa hükümetinin önceden yaptığı açıklamaya göre, Fransa Başbakanı Manuel Valls'un 9-10 Nisan'da Cezayir'i ziyaret etmesi bekleniyor.
Kaynak: AA