Hatay'da İpek Böceği Yetiştiricileri Hasada Başladı

Hatay’da ipek böceği yetiştiricileri hasada başladı. 6 kuşaktır ipek üretimi yapan Yılmaz Büyükaşık, ipek böceği yetiştiriciliğini yaşatmaya çalışıyor.

Hatay'da İpek Böceği Yetiştiricileri Hasada Başladı
6 kuşaktır ipek üretimi yapan, yumurtadan kozasına, iplikten kumaşa kadar her sürece katkı veren Büyükaşık Ailesi, şimdilerde sadece ‘gelenek’ olarak kalan mesleği yaygınlaştırma çabasını sürdürüyor. Aile, köylerde ipek üretimini teşvik amacıyla isteyenlere ipek böceği yumurtası temin ediyor. Hatay’da yıllardır ipek böceği yetiştiriciliği yapan nadir ailelerden olan ve adına bir belgesel de çekilen Büyükaşık Ailesi’nden Yılmaz Büyükaşık, ipek böceği tohumlarının Koza Birlik tarafından kendilerine verildiğini belirterek, "Ailecek biz bu işi 6 kuşaktır yapmaya devam ediyoruz. Elimize Koza Birlik’ten gelen ipek böceği tohumlarını, bunları besleyecek olan köylülere dağıtıyoruz. Siparişlerini Ocak-Şubat ayında alıyoruz, dağıtıyoruz" dedi.

Hatay’da eski dönemlerde sarı ipek böceği kozası olduğunu ve şimdilerde bu kozayı yeniden üretmenin ve yaygınlaştırmanın peşinde olduklarını belirten Büyükaşık, "Daha önce Hatay sarısı dedikleri Hatay kozası vardı, o kozada bir ölümcül hastalık oldu, öyle olunca onlar iptal edildi ve üretilmez oldu. Onu daha önceleri geçmişte kalan büyüklerimiz saklamış, elime şuanda o sarı kozayı yaşatacağım çok kaliteli 500 yumurta geldi. Onların hepsi çıkmak üzere, şuanda yaklaşık 1 santimetreye ulaştılar. Bunlar Koza Birlik’ten gelen beyaz kozalardan önce çıktığı için onları yaklaşık 45 gündür yaprakla besliyoruz. Bunların ağzından bin 500 metre ipek çıkıp, kendi kozasını örüp içine kendisini hapsedecek" diye konuştu.

İpek böceğinin ipeğe dönüşme sürecini de anlatan Büyükaşık, "Şuanda işlenen kozalar geçen yılın kozası. Bu kozayı biz sürdürüp, ıslatıp sürekli yaptığımız gibi ipeğini çıkarıyoruz. Yaklaşık 30 gün sonra ipekler çıktığı zaman yeni kozalar için Eylül gibi çalışmalara başlayacağız. Babam 83 yaşında, birlikte el tezgahlarında ve yeni tezgahlarda üretimini yapıyoruz" dedi.

Hatay’da üretilen ipeklerin yurt dışına gönderildiğini aktaran Yılmaz Büyükaşık, "Amerika’ya gönderiyoruz 4 yıldan beri, onun dışında 10’a yakın Avrupa ülkesine gönderiyoruz. Bunun yanında en azından yılda 1-2 defa bu ülkelerde düzenlenen fuarlara katılıyoruz, sergilere katılıyoruz. Koza ipeğin çekiminin minyatürünü yaptık. Sultanahmet’te Ramazan ayında büyük fuarlar oluyor, bizi çağırıyorlar ve orada ipek çekiyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA