Fas Dışişleri Bakanı Mizvar Açıklaması

'AB'den taraflar arsında imzalanan tüm anlaşmalara saygı duyulacağı konusunda güvenceler aldık'.

Fas Dışişleri Bakanı Salahaddin Mizvar, ülkesinin Avrupa Birliği'nden (AB), taraflar arasında imzalanan tüm anlaşmalara saygı duyulacağı konusunda güvence aldığını bildirdi.

Başbakan Abdulillah Benkiran'ın Avrupa Adalet Divanı'nın serbest tarım ticaret anlaşmasını iptal kararı nedeniyle geçen hafta AB ile iletişimi askıya aldıklarını duyurmasının ardından bugün Rabat'a bir ziyaret gerçekleştiren AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile düzenlediği ortak basın toplantısında, 'AB'den taraflar arsında imzalanan tüm anlaşmalara saygı duyulacağı konusunda güvenceler aldık' dedi.

AB yetkilisinin kendisine, birliğin durumu tekrar rayına oturtmak için büyük çaba harcadığını belirttiğini aktaran Mizvar, Adalet Divanının aldığı kararın iptali için ülkesi ve AB'nin gerekli tüm adımları atacağını dile getirdi.

Öte yandan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini de Fas Dışişleri Bakanı ile 'derin ve oldukça iyi' bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Mogherini birliğin önemli bir ortağı olan Fas ile mevcut ilişkilerin korunması değil daha da geliştirilmesi çağrısında bulundu.

Fas Başbakanı Abdulillah Benkiran, Avrupa Adalet Divanı'nın 10 Aralık 2015'te serbest tarım ticaret anlaşmasının iptal etmesi kararı nedeniyle geçen hafta AB ile iletişimi askıya aldıklarını duyurmuştu.

Batı Sahra’nın bağımsızlığı için savaşan Poliserio Örgütü’nün başvurusu üzerine, Avrupa Adalet Divanı 10 Aralık 2015’te Fas ve Avrupa Birliği arasındaki serbest tarım ticaret anlaşmasını Batı Sahra ürünlerinin satışına yardımcı olmak adına iptal etmişti.

-Batı Sahra sorunu-

Fas'ın 1975 yılında eski İspanyol sömürgesi Batı Sahra'yı topraklarına katmasının ardından, Rabat hükümetiyle Cezayir'in destek verdiği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi arasındaki sorun devam ediyor. Fas, bölgenin kendi egemenliğinde kalması gerektiğini savunurken, Polisario Cephesi, Batı Sahra'nın bağımsız devlet olduğunu ileri sürüyor.

Polisario Cephesi, 1991 yılında BM'nin arabuluculuğunda varılan ateşkes anlaşmasına kadar Fas güvenlik güçlerine karşı silahlı mücadele yürütüyordu. Ateşkes anlaşmasından bu yana Batı Sahra'nın statüsüyle ilgili görüşmeler başarıya ulaşamadı. Fas, 2007 yılında sorunun çözüme ulaşması için Batı Sahra'ya kendisine bağlı özerklik verilmesini gündeme getirmişti, ancak bölgenin kaderinin belirlenmesi için referandum yapılmasını savunan Polisario Cephesi buna karşı çıkmıştı. BM Güvenlik Konseyi de Fas'ın önerisini 'Çatışmalı taraflar arasında çözüme ulaşmak amacıyla müzakere masasına sunulan tek öneri' olarak nitelendirmişti.

BM Batı Sahrada Referandum Misyonu (MINURSO), BM Güvenlik Konseyi'nin 690 sayılı kararı uyarınca, Fas ile Cezayir'in desteklediği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi arasında yaşanan sorunların çözümü için Nisan 1991'de görevlendirildi.

Kaynak: AA