Dünya Türk Girişimciler Kurultayı

Ekonomi Bakanı Elitaş: 'Uzak coğrafyalara, özellikle AsyaPasifik, Latin Amerika ve Sahra Altı Afrika’ya yönelik eylem planlarını bir an önce hayata geçireceğiz' 'Güven veren ve öngörülebilir yatırım ortamımızla 20032015 döneminde 165,4 milyar dolar yabancı yatırım çektik' 'Sadece geçen sene, 16,8 milyar dolar yatırım çekmeyi başardık' DTİK Başkanı Olpak: “Ülkemiz, fırtınalı bir denizde yol alıyor ama bu fırtınaları atlatarak, daha usta denizciler olacağız. Türkiye dediğimiz gemi, bir coğrafyayla sınırlı değildir. Türkiye, bir ülkünün, hedefin ve inancın adıdır” DEİK Başkanı Vardan:“Hedefimiz, dünyanın en etkin 3 diasporasından biri olmak'

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Türkiye ekonomisinin yurt dışındaki yatırımları artıracağını belirterek, 'Uzak coğrafyalara, özellikle Asya-Pasifik, Latin Amerika ve Sahra Altı Afrika’ya yönelik eylem planlarını bir an önce hayata geçireceğiz' dedi.

Elitaş, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenen Dünya Türk Girişimciler Kurultayında (DTİK) Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Türkiye’nin etrafındaki siyasi ve ekonomik sıkıntılara rağmen hız kesmeden kalkınmaya devam ettiğini belirten Elitaş, 'Dünya çapında 18. büyük ekonomi konumuna geldik, Avrupa ülkelerini geride bırakarak kesintisiz olarak üst üste 24 çeyrek büyüdük. 2015 yılı ilk üç çeyreğinde küresel ve bölgesel sorunlara rağmen büyümemizde hız kesmedik' bilgilerini verdi.

Ortak akıl çerçevesinde yürütülen çalışmalar neticesinde bugün ihracat yapılmayan ülke ya da gümrük bölgesi kalmadığını ifade eden Elitaş, 'Etrafınıza bir bakın, nerede prestijli ve aynı zamanda zor bir proje varsa bizim müteahhitlerimiz orada. Güven veren ve öngörülebilir yatırım ortamımızla 2003-2015 döneminde 165,4 milyar dolar yabancı yatırım çektik. Dile kolay... 2002’ye kadar çekebildiğimiz yatırım miktarı sadece 15,1 milyar dolardı. Sadece geçen sene 16,8 milyar dolar yatırım çekmeyi başardık' diye konuştu.

Elitaş, Türk iş aleminin dünya çapındaki faaliyetlerini özetleyerek, Etiyopya’nın en büyük yatırımını yapan ve ülkeye en büyük istihdamı sağlayan firmanın bir Türk iş adamının şirketi olduğu örneğini verdi.

Türk müteahhitlerin Afrika’dan Orta Doğu’ya, oradan Orta Asya’ya kadar 108 ülkede 325 milyar dolar tutarında toplam 8 bin 730 adet proje üstlendiğini belirten Elitaş, şöyle devam etti:

'Körfez ülkelerinin birçoğunda havaalanlarını, stadyumları, limanları bizim iş adamlarımız inşa etti, bizim iş adamlarımız işletiyor. Pakistan’a enerjiyi sağlayan, metrobüs sistemini kuran, kentlerin temizliğini yapan bizim firmalarımız.

Hafif ticari araç üretiminde Avrupa’nın zirvesinde, otomobil üretiminde ise ilk beşteyiz. Polonya’da, Dubai’de metroyu bizim iş adamımız inşa ediyor, Irak’ı bizim müteahhitlerimiz imar ediyor.

Bugün Latin Amerika’da, Peru’da, Şili’de, Avrupa’da Macaristan’da, Ukrayna’da, Ortadoğu’nun her ülkesinde ailelerin evlerinde Türk dizi ve filmleri seyrediliyor. Bu örnekler gösteriyor ki, iş adamlarımız için artık 'uzak coğrafya' şeklinde bir kavram mevcut değil.'

- 'Sahra Altı Afrika’ya yönelik eylem planlarını bir an önce hayata geçireceğiz'

Türkiye'nin, atacağı güçlü ve kararlı adımlarla küresel arenada yeni pazarlar bulmaya ve müteahhitlik alanındaki liderliğini sürdürmeye devam edeceğini söyleyen Elitaş, yatırımlarda uluslararası ve bölgesel bir üs olmaya 2016 yılı ve sonrasında da devam edileceğini kaydetti.

Türk ekonomisinin gündemindeki yoğunluğa işaret eden Elitaş, ekonomi yönetiminin yol haritasına ilişkin, 'Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP), Gümrük Birliğinin güncellenmesi ve tabi ki yeni Serbest Ticaret Anlaşmaları ile Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması (YKTK) Anlaşmaları müzakereleri önümüzdeki dönemde gündemimizin ilk sıralarında yer alacak. Ayrıca, uzak coğrafyalara, özellikle Asya-Pasifik, Latin Amerika ve Sahra Altı Afrika’ya yönelik eylem planlarını bir an önce hayata geçireceğiz' ifadelerini kullandı.

- 'DEİK yurt dışında yaşayan Türk iş dünyasını tek bir çatı altında toplayacak'

'Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz ve önümüzdeki dönemde gerçekleştireceğimiz tüm çalışmalarda temel amacımız ülkemizi daha müreffeh hale getirmektir' diyen Elitaş, yurt dışında Türk iş adamlarına bu yolda önemli görevler düştüğünü söyledi. Elitaş şöyle devam etti:

'İnanıyorum ki DEİK çatısı altında Dünya Türk İşadamları Konseyi, yurt dışında yaşayan Türk iş dünyasını tek bir çatı altında toplayarak lobi faaliyetlerinde bulunacak ve ülkemizi en iyi şekilde temsil edecektir.

Türkiye’nin ortaya koyduğu vizyon artık uzağa, çok uzağa gitmeyi gerektiriyor. Biz uzağa gideceğiz, uzağa giderken de birbirimize yakın olacağız. İnşallah bu toplantı, arzuladığımız koordinasyonu sağlamamız ve birlikte yol almamız için bir vesile olacak.'

Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenen kurultaya AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, eski Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ve çok sayıda iş dünyası paydaşı katıldı.

- 'Hepimiz Türkiye’nin sosyal, ekonomik ve siyasi kazanımlarını artırmasını istiyoruz'

DTİK Başkanı Nail Olpak ise konuşmasında, DTİK’in Türk diasporasını bir araya getirmek için kurulduğunu vurguladı.

Dünyadaki diasporalar hakkında bilgi veren Olpak, “Diasporalar, örgütlenerek, hem aralarındaki iş birliğini güçlendiriyor hem de bulundukları ülkenin politikalarına, kendi milletlerinin menfaati doğrultusunda etki ediyor. Birbirleriyle çatışmak yerine, dayanışma içinde çalışıyorlar. Politikada, medyada, akademide, sanatta birlikte hareket ediyorlar.Güçlenerek, ülkelerin karar alma süreçlerine etki ediyorlar.” diye konuştu.

Olpak, Türk diasporasının dünyadaki en büyük 10’uncu diaspora olduğunu hatırlatarak, 'Yurt dışındaki yurttaşlarımızla, aynı niyetleri taşıyor, aynı ülküyü yaşıyoruz. Hepimiz,Türkiye’nin sosyal, ekonomik, siyasi kazanımlarını artırmasını istiyoruz.” dedi.

DTİK’in 6 bölge komitesi, 95 ülke ve 380 şehirden 3 bini aşkın üyesi bulunduğu bilgisini veren Olpak, DTİK Bölge Komitesi yönetimlerinin seçimlerini yapacaklarını da belirtti.

-“Hedefimiz, dünyanın en etkin 3 diasporasından biri olmak'

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan da Türk diasporasını temsil eden DTİK’in seneye, kuruluşunun 10’uncu yılını geride bırakacağını hatırlatarak, 'Bugün geldiği konum itibarıyla DTİK, Vancouver’dan Pekin’e, Helsinki’den Cape Town’a kadar uzanan çok geniş bir coğrafyada faaliyet gösteriyor. DEİK bünyesinde faaliyet gösteren 130 İş Konseyinden biri olan DTİK, hiç şüphesiz bizler için çok özel ve çok kıymetli.” ifadesini kullandı.

Vardan, hedeflerinin dünyanın en etkin ve en güçlü 3 diasporasından biri olmak olduğunu vurgulayarak, 'Diliyle, kültürüyle, geleneğiyle, inancıyla, ticaret ve yatırımlarıyla ana vatanda olduğu gibi yurt dışında da ülkemizin ismini gururla yükselteceğiz.” dedi.

Kaynak: AA