AK Partili Bostancı Açıklaması 'Ümit Ederim Ki Bu Anayasa Değişikliğini Gerçekleştiririz'

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, dokunulmazlıklar konusunda, "Ümit ederim ki bu anayasa değişikliğini gerçekleştiririz. Yasama ile yargının görev alanlarındaki ince çizgiyi tayin eden sınırlama ile bunu gerçekleştiririz" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Bostancı, TBMM’de gazetecilerin dokunulmazlıklarla ilgili sorularını cevapladı. Bostancı, Başbakan Davutoğlu’nun dokunulmazlıklarla ilgili olarak ’hodri meydan’ dediğinin hatırlatılması üzerine, "Meclis’te ne kadar fezleke var ise, bunların Karma Komisyon’da görüşülerek yargıya intikali konusunda buna imkan veren bir yasa değişikliği için çağrı yaptı. Öteden beri siyasette bu dokunulmazlık konusu spekülasyon konusu ve siyasi partiler, vekiller üzerinde adeta şaibe yaratmaya dönük strateji olarak kullanılıyor. Bu hamle aynı zamanda bu tür stratejileri boşa çıkartacak hakikaten milletvekilleri ne yapmış, bu fezleke niye gelmiş, hak eden nedir, hak etmeyen nedir, bunları açıklığa kavuşturacak bir hamle. Buna yönelik bir anayasa değişikliği için Sayın Başbakan çağrı yapıyor. Türkiye’deki ortak kamuoyu vicdanı bakımından karşılığı olduğunu düşündüğüm bir çağrıdır. Ümit ederim ki bu anayasa değişikliğini gerçekleştiririz. Yasama ile yargının görev alanlarındaki ince çizgiyi tayin eden sınırlama ile bunu gerçekleştiririz. Hani hukuka intikal etmesi, yargılanmanın sağlanması ama hukuki müktesebat dikkate alınarak çok ağır suçlar hariç tutuklanmaya imkan vermeyen, vekillik görevini ifa etmesine mani olmayan tarzda ama kişi ne yaptıysa bunun da yargı marifetiyle ortağa çıkartıldığı ve bunun da kamu vicdanına intikal ettirildiği düzenleme olarak yapabiliriz diye düşünüyorum. Yasamanın kendi görevini ifa etmesine, yargının da kendi görevini yapmasına imkan tanınmış olur" ifadelerini kullandı.

Başbakan’ın açıklamasına göre dokunulmazlıkların geçici bir madde ile düzenleneceğine yönelik soru üzerine Bostancı, "Anayasaya eklenecek bir madde ile 506 fezlekeye ilişkin bir düzenlemeden bahsediyoruz. Partilerle de görüşeceğiz, ona göre adım atacağız. Meclis’te ne kadar fezleke varsa bunların önünü açan, yargıya intikalini sağlayacak, Karma Komisyon’a gelmemişti, temin edecek bir düzenleme olarak ifade etmek mümkün Sayın Başbakan’ın sözlerini. Diğer partilerle görüştüğümüzde nasıl bir maddede mutabık kalırız o ayrı konu" dedi.

Neden anayasa değişikliğine ihtiyaç duyulduğuna ilişkin soru üzerine Bostancı, "Zaman kazanmak değil. Anayasanın dokunulmazlığı düzenleyen 83. maddesi ve bağlı olduğu 14. madde açık. Fakat oradaki maddeler esas alındığında kimi fezlekelerin Karma Komisyon’a intikali veya yargılamanın önünün açılması mümkün gözükmüyor. Zaten tartışmalar bunun üzerinden yürüyor. Birileri kayrılıyormuş, korunuyormuş tarzında bir anlayış doğmaması için bu anlayış haklı bir anlayış değil. Fezlekeler içeriği çerçevesinde bu iş yürütülüyor. Ama bu yanlış algıyı önleyici mahiyette tutum olarak görmek gerekir" diye konuştu.

Sürecin 1 Mayıs’a kadar zaman diliminde sonuçlanıp sonuçlanmayacağına ilişkin soruya ise Bostancı şöyle cevap verdi:

"Biz tek maddede bir anayasa değişikliği ile 506 fezleke ile ilgili karar alırsak o zaman hem parlamento vize muafiyetine ilişkin işleri yapabilir hem de Karma Komisyon kendi görevini yapabilir."
Kaynak: İHA