Türkiye'de 22 Bin Kişi Böbrek Nakli Bekliyor

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Erk: 'Türkiye'deki 62 bin hastadan 22 bini böbrek nakli için sırada bekliyor. Ülkemizde yılda ortalama sadece 3 bin civarında nakil oluyor. Mesela geçen yıl Türkiye'de 3 bin 209 nakil yapıldı. Bu nakillerin yüzde 78'i, yakın akrabaların oluşturduğu canlıdan, yüzde 22'si ise kadavradan oldu' 'Önemli olan kadavradan nakilleri artırmak. Maalesef ülkemizde beyin ölümü gerçekleşen 10 vakadan ancak 2'sine nakil için onay veriliyor. Bu oranın ivedilikle yüzde 50'lere çekilmesi lazım'

HALİL İBRAHİM BAŞER - Türkiye'de geçen yıl 3 bin 209 kişiye böbrek nakli yapıldığı, şu anda ise yaklaşık 22 bin hastanın nakil beklediği bildirildi.

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, Dünya Böbrek Günü dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl mart ayının ikinci haftasında 100'den fazla ülkede bu konuda etkinlikler yapıldığını anlattı.

Bu seneki temalarının, böbrek sağlığının bozulması ve çocuklar olduğunu anlatan Erk, çocuklarda böbrek sağlığının korunması için belirlenen uluslararası sloganın 'İdrarını tutma, böbreklerini yorma' olduğunu dile getirdi.

Erk, kronik böbrek hastalığının, Dünya Sağlık Örgütü ve diğer kuruluşlar tarafından küresel bir sağlık sorunu olarak kabul edildiğini belirterek, 'Güncel verilere göre, dünya nüfusunun yüzde 7'si bu hastalığın etkisi altında bulunuyor. Bundan daha kötüsü ise dünya genelinde kronik böbrek hasta sayısının 10 yıl içinde yüzde 17 artması' dedi.

- '100 kişiden 10'u kronik böbrek yetmezliği sorunu yaşıyor'

Türkiye'deki böbrek sorununun ise daha kötü olduğunu aktaran Erk, şöyle devam etti:

'Maalesef böbrek yetmezliği ülkemizde ciddi bir sorun. Şu anda Türkiye'de kronik böbrek yetmezliği oranı ne yazık ki yüzde 10. Yani ülkemizdeki her 100 kişiden 10'u bu sorunla yaşamını sürdürüyor. Bunda özellikle beslenme alışkanlıklarının büyük etkisi var. Bu hastalığın en önemli sebebi, iki büyük beyaz düşman olarak gördüğümüz; aşırı tuz ve şeker tüketimi. Şekeri ve tuzu seven bir milletiz. Bunların kullanımıyla ilgili son yıllarda önemli çalışmalar yapılıyor ancak henüz istediğimiz seviyeye gelebilmiş değiliz. Tuz hipertansiyonu, kalp ve böbrek sağlığını, şeker de bunların yanı sıra obeziteyi tetikliyor. Bunlarla ilgili mücadelemiz devam edecek.'

Erk, bu hastalığın yaşamı ciddi şekilde etkilediğinin altını çizerek, Türkiye'de 62 bin kişi hemodiyaliz ve periton diyaliziyle (hastanın karın boşluğuna ameliyatla yerleştirilen tüp aracılığıyla verilen bir solüsyonla, hastanın karın zarı kullanılarak, kanının zararlı maddelerden arındırılması ve vücuttaki sıvı dengesinin sağlanması) hayatını devam ettirmek zorunda olduğunu aktardı.

- '22 bin kişi böbrek nakli bekliyor'

Türkiye'deki böbrek nakliyle ilgili güncel verileri aktaran Erk, 'Türkiye'deki 62 bin hastadan 22 bini böbrek nakli için sırada bekliyor. Ülkemizde yılda ortalama sadece 3 bin civarında nakil oluyor. Mesela geçen yıl Türkiye'de 3 bin 209 nakil yapıldı. Bu nakillerin yüzde 78'i, yakın akrabaların oluşturduğu canlıdan, yüzde 22'si ise kadavradan oldu. Hastalık oranı ve ciddiyetini göz önünde bulundurursak, oldukça düşük bir rakam' diye konuştu.

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Erk, böbrek nakli yapılabilmesi için beyin ölümünün gerçekleşmesi gerektiğini anlatarak, 'Beyin ölümü olunca geri dönüşü yok. Ülkemizde böbrek nakli bakımında arz talep birbirini karşılamıyor. İnsanlar genelde canlıyken, kendi akrabalarına böbreklerini vermeyi tercih ediyor. Ancak önemli olan kadavradan nakilleri artırmak. Maalesef ülkemizde beyin ölümü gerçekleşen 10 vakadan ancak 2'sine nakil için onay veriliyor. Bu oranın ivedilikle yüzde 50'lere çekilmesi lazım' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA