Antalya'da Türkiye 1. Yörük Türkmen Çalıştayı Düzenlendi

Antalya Yörükler Derneği, Antalya’da Yörük Türkmen Çalıştayı ve Arama Konferansı düzenledi.

Antalya'da Türkiye 1. Yörük Türkmen Çalıştayı Düzenlendi
Antalya Valiliği, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve merkez ilçe belediyelerin desteğiyle bir otelde düzenlenen Türkiye 1. Yörük Türkmen Çalıştayı ve Arama Konferansı’na 100’e yakın dernek başkanının yanı sıra Yörükler katıldı.

Antalya Yörükler Derneği Başkanı Abdullah Duman, konuşmasına terörü lanetleyerek ve terör nedeniyle şehit düşen asker ve polis ailelerine başsağlığı dileyerek başladı.

Duman, “Yörük Türkmen dernekleri bu toprakları Türkleştiren, İslamlaştıran gelenek ve inançların güçlü birer taşıyıcısı, neferi olmalı. Dernekleşmek kaydıyla geçmişten geleceğe köprü olmaya çalışan arkadaşlarımız dini, dili, kimliği, inancı ne olursa olsun bu toprakları kendilerine yurt yapmış bütün insanlarımızı, Cenab-ı Hak’kın birer kutsal emaneti olarak görür ve bağırlarına basarlar” diye konuştu.

İçinde panel, çalıştay ve arama konferansı olan üç günlük bir program hazırladıklarını belirten Duman, “Çok kıymetli hocalarımızdan kültürümüzün dünü bugünü ile ilgili bilgiler alacağız. Yapacağımız çalıştay, arama konferansı ve soru konferansı ile de kendi aramızdaki diyalektiği geliştireceğiz” dedi.

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü ise, bu tür faaliyetlerin geçmişle gelecek arasında bir köprü oluşturduğunu belirterek, “Yörük Türkmen derneklerinin ve Anadolu’nun her bir bucağından bir araya gelen sivil toplum kuruluşlarımızın ne yapabiliriz konusunda güç birliği oluşturmaları Türk kültürüne inanılmaz katkılar sunacaktır. Bu programı düzenleyen arkadaşlarıma, başta Abdullah Duman olmak üzere Yörük Türkmen Derneği temsilcilerine teşekkür ediyorum. Bu tür programların devamı için her zaman desteğimizi sunacağız” şeklinde konuştu.

“TARİHİNİ BİLMEYEN KİMLİĞİNİ KAYBEDER”

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, etkinliği düzenleyen Antalya Yörükler Derneği’ne teşekkür ederek, “Antalya’da başlayan bu yürüyüşün daha büyük coğrafyalara, İpek Yolu ve Çin’e, diğer yanda Balkanlar ve Avrupa’ya ulaşacağını düşünüyorum. Yörük Türkmen Çalıştayı’nın hepimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Bu tür çalışmalar olmazsa toplumlar tarihini ve kimliğini kaybeder. Tarihini bilmeyen toplulukların kimliğini kaybedeceği açıktır. Tarihini bilmemenin neticeleri ağırdır. Devletlerin, toplulukların tarihine, kimliğine yabancılaşmasının neticeleri ağır olmuştur. Yörük Çalıştayı bu açıdan bin yıllık Yörük yürüyüşünü geleceğe aktaracak önemli bir etkinlik olmuştur” dedi.

Yörük Çalıştayı’nın bir boyutunun da Antalya tarihi olduğunu vurgulayan Türel, “Geçtiğimiz günlerde kent müzemizin tanıtımını yaptık. Kent müzemiz, aynı zamanda Yörük kültürünün gelecek kuşaklara aktarılacağı bir müze olacak” ifadelerini kullandı.

Yörük kültürünün sadece Anadolu ya da Türkiye ile sınırlı olmadığını, Orta Asya’ya kadar uzanan bir coğrafyada Yörük kültürünün etkilerini taşıyan ortak bir yaşamın sürdüğünü belirten Vali Muammer Türker, “Yörük göçü, Yörük şenlikleri gibi etkinlikleri akademik alana taşımak gerekiyordu. Bunu başaran Antalya Yörükler Derneği’ne teşekkür ediyor, bu tür programları uluslararası düzeye taşıma konusunda gereken desteği sunmaya hazırız” dedi.

“YÖRÜK HOŞGÖRÜLÜ BİR TOPLULUK”

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal ise bu tür etkinliklerin “Neydi o günler” demek için, nostalji amacıyla değil, geleceğe yönelik olarak yapıldığını, yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Yörük barışçı bir topluluktur. Herkesi hoşgörüyle karşılayan, kimseyi yargılamayan, kimseye önyargılı yaklaşmayan bir topluluktur. Çok kolay zıtlıklar ürettiğimiz, çok kolay bölündüğümüz şöylesi bir dönemde bu hoşgörü bizlere çok gerekli” diye konuştu.

Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevinç Güçlü, Bulgaristanlı akademisyen Prof. Dr. Nesrin Sipahi Kıratlı, Gazeteci Yazar Kudret Harmanda, Dr. Muharrem Bayar ve Dr. Mehmet Ak’ın konuşmacı olarak katıldığı sempozyumda Yörük Türkmenleri’nin tarihi, gelenek ve görenekleri, yaşam biçimleri ve tarihsel dönüşümleri ele alındı.
Kaynak: İHA