Mısır'ın Ülkedeki İnsan Hakları Kuruluşlarına Yönelik Baskıları

Uluslararası Af Örgütü, ülkedeki Nedim Şiddet ve İşkence Mağdurları Rehabilitasyon Merkezinin kapatılması kararının dondurulmasını istedi.

Uluslararası Af Örgütünün, Mısır'dan, insan haklarıyla ilgili sivil toplum kuruluşlarından 'En-Nedim Şiddet ve İşkence Mağdurları Rehabilitasyon Merkezine' yönelik kapatma kararının askıya alınmasını istediği bildirildi.

Uluslararası Af Örgütünün Ortadoğu ve Kuzey Afrika Programı Müdür Yardımcısı Said BuMeduha, örgütün internet sitesinde yayımlanan açıklamasında, 'Bu karar, 20 yıldan beri yöneticilerin boğazını tıkayan bir dikeni ve insan haklarının barınağını temsil eden bir kuruluşu açıkça kapatma girişimi olarak gözüküyor' ifadesini kullandı.

BuMeduha, Mısır yönetiminin rehabilitasyon merkezine yönelik kapatma kararını hükümetin ülkede insan hakları aktivistlerine karşı yürüttüğü takip kampanyasıyla ilişkilendirerek, merkezi yüzlerce işkence mağduru ve zorla kaybedilenlerin ailelerine can simidi sunan sivil toplum kuruluşlarından biri olarak nitelendirdi.

Ülkedeki sivil toplum kuruluşlarından Mısır Hak ve Özgürlükler Koordinasyonundan yapılan açıklamada da kapatma girişiminin, aralarında tutukluların durumunu yakından takip eden insan hakları örgütlerinin de bulunduğu tüm sivil toplum kuruluşlarına yönelik takip bağlamında gerçekleştiği kaydedildi.

Dün, rehabilitasyon merkezinden yapılan açıklamada, hükümet yetkilileri ve güvenlik güçlerinin kapatma kararını ilettikleri, merkezin avukatı Tahir Ebu en-Nasr'ın kararın uygulanmasını gelecek hafta ortasına ertelettiği bildirilmişti.

Mısır'da ağustos 1993'te kurulan sivil toplum kuruluşu Nedim Şiddet ve İşkence Mağdurları Rehabilitasyon Merkezi, ülkedeki insan hakları ihlalleriyle ilgili raporlar yayımlıyor.
Kaynak: AA