UNESCO 2016 Hoca Ahmet Yesevi Yılı Anısına Program Düzenlendi

Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof.Dr. Musa Yıldız, "Bugün andığımız Hoca Ahmet Yesevi’nin ölümünden 850 yıl geçmiş, anılmasının hikmetleri, sebepleri var" dedi.

UNESCO 2016 Hoca Ahmet Yesevi Yılı Anısına Program Düzenlendi
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından ilan edilen 2016 Ahmet Yesevi Yılı anısına Gazi Üniversitesi Kültür Merkezi Salonu’nda program düzenlendi.

Ahmet Yesevi Üniversitesi’nin düzenlediği programda konuşma yapan Mütevelli Heyet Başkanı Musa Yıldız, "Çok önemli bir büyüğümüzü burada anıyoruz. Bu yıl onun vefatının 850. yıl dönümü, üniversite olarak yaptığımız girişimlerle UNESCO tarafından oy birliği ile UNESCO’ya üye 195 ülke tarafından bu sene Hoca Ahmet Yesevi Yılı olarak kabul edildi. Biz de bu kapsamda Türkiye’de ve dünyanın değişik yerlerinde birçok faaliyet planladık. Bugün Gazi Üniversitesi’nde böyle bir faaliyet icra etmek bizleri memnun etti" ifadelerini kullandı.

Hoca Ahmet Yesevi’nin anılmasının önemini vurgulayan Yıldız, “Bir kişinin annesi vefat ediyor, babası vefat ediyor, bir yıl iki yıl beş yıl anıyorsunuz onu sonra unutuyorsunuz, hayatın hengamesi içerisinde bazen aklınıza geliyor, ama bugün andığımız Hoca Ahmet Yesevi 850 yıl geçmiş onun yaşadığı coğrafyadan yaklaşık 5 bin kilometre uzakta anılıyor. Anılmasının hikmetleri, sebepleri var” şeklinde konuştu.

Ahmet Yesevi’nin önemli hedeflerine ve topluma ayna tutmuş biri olduğuna değinen Yıldız, “Yesevi Hazretleri kendisine büyük bir hedef koymuş, o hedefte geleceğin devletlerini kuracak kişileri yetiştirecek. Kim onlar? Bugün Anadolu’yu mayalayan büyüklerimiz. Belki o mayalayan büyüklerimizi söylerken şöyle bir teşbih yapabiliriz, Yesevi Hazretleri’nin Peygamber Efendimizin ta Mekke’den yakmış olduğu İslam ışığına Yesi’den tuttuğu ayna Anadolu’ya yansıtılmış, Anadolu’daki ayna Hacı Bektaşi Veliler, Yunus Emreler, Mevlanalar olarak tezahür etmiştir. Balkanlara yansıttığı ayna Balkanlarda, Sarı Saltuklar, Demirci Babalar, Gülbabalar olarak tezahür etmiştir. Yani bugün Anadolu’da Türklük varsa, Balkanlarda Türklük, Müslümanlık varsa rahatlıkla diyebiliriz ki bu bizim manevi büyüğümüz, kurucu atamız Hoca Ahmet Yesevi Hazretleri sayesindedir” dedi.

Kaynak: İHA