Milli Füze Sistemi 'Kasırga' TSK'ya Teslim Edildi
Milli Savunma Bakanı Işık: 'El Bab konusunda sadece Türkiye'nin değil, Amerika ve Rusya'nın da bazı düşünceleri var. Burada mümkün olduğu kadar konuyu masada ve iletişim yoluyla götürmenin gayreti içerisindeyiz' '(Hava savunma sistemi) Bu ihtiyacın giderilmesi için çalışmalar sürdürülüyor. Bu tek boyutlu sürdürülmüyor. Sadece Rusya ile S400 için görüşmüyoruz, bunun dışında bu konuda elinde sistem olan diğer ülkelerle de görüşmeler yapılıyor. Rusya'nın şu andaki tavrı olumlu. Bu noktada ümit ederiz ki özellikle NATO üyesi ülkeler daha ciddi bir gayret gösterirler ve NATO'yla uyumlu bir füze savunma sistemimiz olur ama biz hiçbir zaman Rusya'nın bu teklifini de gözardı etmiyoruz. Bunun üzerinde de yoğun şekilde çalışıyoruz. Nihai hedefimiz ise bu hava savunma sistemlerini, füze savunma sistemlerini yerli olarak üretmek'
Milli Savunma Bakanı Işık, ROKETSAN 302 mm Güdümlü Füze ve Silah Sistemi teslim töreni sonrasında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Işık, yeni silah sistemi hakkında, 'Kasırga, tamamen Roketsan'ın geliştirdiği ve 120 kilometre mesafeye kadar son derece isabetli atış yapabilen bir sistem. Türkiye'de hem kendi ihtiyaçlarımızı yerli ve milli imkanlarla karşılarken aynı zamanda bu teknolojileri geliştiren, dost ve kardeş ülkelere bunları satan bir ülke konumuna hamd olsun geldik. Bugün burada Kasırga bunun güzel bir örneği.' bilgisini paylaştı.
Türk mühendis, tasarımcı ve işçilerinin ürettiği yüzde yüz yerli ve milli bir sistemi burada kullandıklarını ifade eden Bakan Işık, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) vurucu yeteneğini artıran ve Türkiye'nin bu konuda geldiği seviyeyi gösteren güzel bir örnek olduğunu belirtti.
- El Bab operasyonu
El Bab operasyonuna ilişkin son gelişmeleri değerlendiren Işık, bölgede sadece Türkiye'nin bulunmadığını vurgulayarak, şöyle konuştu:
'Bölgedeki her bir gelişmeyi gerek istihbarat gerek askeri birimlerimiz ABD öncülüğündeki koalisyonla ve Rusya'yla sürekli bir koordinasyon halinde yürütmeye çalışıyorlar. Bölgede farklı çıkar unsurları var. Bu noktada Türkiye, özellikle kendi çıkarını ve bölgenin esenliğini, güvenliğini maksimum derecede sağlayacak adımları atıyor. El Bab konusunda sadece Türkiye'nin değil ,Amerika ve Rusya'nın da bazı düşünceleri var. Burada mümkün olduğu kadar konuyu masada ve iletişim yoluyla götürmenin gayreti içerisindeyiz.'
Son dönemde hava desteğiyle alakalı bir sorunun olmadığına işaret eden Bakan Işık, 'Bir ara Rusya'nın bu konuda bir tedbiri vardı. Şimdi o da kalktı. Gerekli hava desteği şu anda veriliyor.' dedi.
TSK'nın dış kaynaktan alım işlemlerini başlattıklarını belirten Işık, dün itibarıyla duyuruya çıktıklarını, 2 Aralık tarihine kadar başvuru süresinin devam edeceğini kaydetti.
Bu çağrıya ilişkin detayları paylaşan Bakan Işık, şunları söyledi:
'Şu ana kadar yaptığımız çağrıda bin 122 subay, 3 bin 47 astsubay alımı yapacağız. Bu noktada özellikle kara kuvvetleri için KPSS puanını 50, deniz kuvvetleri için de 60 olarak belirledik. Bunun dışında özellikle kara, deniz ve hava harp okullarına öğrenci alacağız. Hava harp okulu için zaten biliyorsunuz müracatlar başlamıştı, pilot yetiştirmek için. Şu anda kara ve deniz harp okulları için de 3 bin 491 öğrenci için başvuru sürecini başlatıyoruz. Ayrıca astsubay meslek yüksekokulu içinde bin 811 öğrenci alımını yapacağız. Bütün bu diğer uzman erbaş ve erlerin alım sürecide devam ediyor. Toplamda 30 bin 150 rakamı, bizim duyuruya çıktığımız rakam olacak.'
- 'F-4'lerin yerine F-35 uçakları girecek'
F-35'lerle ilgili bir soru üzerine Işık, F-35'in bazı parçalarının Türkiye'de üretildiğini, şu ana kadar sipariş verilen uçak sayısının 6 olduğunu bildirdi.
Bu altı uçağın 2018'den itibaren Türkiye'ye tesliminin başlayacağını açıklayan Işık, diğer 8 uçak siparişi için yetki alındığını, son savunma sanayi icra komitesinde 16 uçak için daha yetki verildiğini, toplam 24 uçak siparişinin de verileceğini ifade etti.
TSK envanterine F-4'lerin yerine F-35'lerin gireceğini aktaran Bakan Işık, daha sonra da kendilerinin geliştirdiği milli muharip uçağının gireceğini kaydetti.
- 'Rusya'nın şu andaki tavrı olumlu'
Türkiye'nin bir hava savunma sistemine ihtiyacı olduğunu, bu ihtiyacın giderilmesi için çalışmaların ise sürdürüldüğünü aktaran Bakan Fikri Işık, değerlendirmelerine şöyle devam etti:
'Bu tek boyutlu sürdürülmüyor. Sadece Rusya ile S-400 için görüşmüyoruz, bunun dışında bu konuda elinde sistem olan diğer ülkelerle de görüşmeler yapılıyor. Rusya'nın şu andaki tavrı olumlu. Bu noktada ümit ederiz ki özellikle NATO üyesi ülkeler daha ciddi bir gayret gösterirler ve NATO'yla uyumlu bir füze savunma sistemimiz olur ama biz hiçbir zaman Rusya'nın bu teklifini de gözardı etmiyoruz. Bunun üzerinde de yoğun şekilde çalışıyoruz. Nihai hedefimiz bu hava savunma sistemlerini, güze savunma sistemlerini yerli olarak üretmek.'
Milli Savunma Bakanı Işık, 'Avrupa'daki NATO üssü Ramstein'deki bazı Türk subayların aileleriyle birlikte Almanya'ya iltica başvurusu yaptıkları' yönündeki iddialara ilişkin, kendilerine ulaşan resmi bir bilgi bulunmadığını açıkladı.
- Tamamen milli üretim
Karadan, kara hedeflerine karşı kullanılan 302 mm füze ve silah sisteminin ilk kafile üretimi tamamlandı.
Düzenlenen törenle fırlatma, taşıma yükleme ile komuta aracı ve 302 mm füzelerin Türk Silahlı Kuvvetlerine teslimatı yapıldı.
Roketsan tarafından milli imkan ve kabiliyetler kullanılarak tasarlanan, geliştirilen ve üretilen 302 mm füze ve silah sistemi, yüksek isabet ve tahrip gücü sayesinde 30 kilometreden 120 kilometre mesafeye kadar kritik nokta hedeflerini yoğun ve etkili biçimde ateş altına alabiliyor.
Sistemin bu üstün özellikleriyle zamanında, doğru ve yüksek ateş gücü sağlayarak, manevra birliklerine mükemmel ateş desteği vereceği belirtiliyor.