Gribe Karşı Antibiyotik Uyarısı

İZMİR - İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ercan Pınar, soğuk algınlığında antibiyotik tedavisinin gereksiz olduğunu belirtti.

Pınar, yaptığı yazılı açıklamada, genellikle sonbahar ve kış mevsiminde ortaya çıkan 200’den fazla virüsün üst solunum yolu enfeksiyonuna (ÜSYE) diğer tabirle grip ve soğuk algınlığına neden olduğunu ifade etti.

Havaların tüm yurtta soğumasıyla birlikte hasta sayısında ciddi oranda artış yaşandığını aktaran Pınar, araştırmalara göre çocukların 10 yaşına gelene kadar toplam 100 kez ÜSYE geçirdiğini, 6-7 yaşlarından sonra ÜSYE’nin görülme sıklığının azaldığını, yetişkinlerin ise yılda ortalama 1-3 kez soğuk algınlığı yaşadığını kaydetti.

Ercan Pınar, şu bilgileri verdi:

"Virüslerin neden olduğu soğuk algınlığında sigara dumansız temiz bir ortamda dinlenme şart. Dengeli beslenilmeli ve bol sıvı alınmalı. Su buharlı ortam hastayı rahatlatır. Huzursuzluk, ağrı ve ateşi kesmek için ilaçlar alınabilir. Soğuk algınlığında antibiyotiğe gerek yoktur. Sanıldığının aksine antibiyotikler hastalığın süresini kısaltmaz, sadece oluşabilecek orta kulak iltihabı, zatürre, bronşiolit gibi daha karmaşık hastalıkların oluşumunu engeller. Bakterilerin neden olduğu ÜSYE'de özellikle de bademcik iltihaplanmalarında doktorun gerek görmesi halinde antibiyotik kullanılabilir. Gereksiz ve kulaktan dolma bilgilerle kullanılacak ilaçlar, faydadan çok zarar getireceği unutulmamalı."

Kaynak: AA