Tunus'ta 'Özel Sektör Çalışanlarına' Zam Anlaşması

Ülkedeki en büyük işçi sendikası UGTT ile iş veren konfederasyonu UTİCA arasında özel sektörde maaş zammını öngören anlaşma imzalandı.

Tunus Genel İşçi Sendikası (UGTT) ile Ticaret ve Zanaat Konfederasyonu (UTİCA) arasında Başbakan Habib es-Sıyd'ın da katılımıyla özel sektör çalışanlarına yüzde 6'lık maaş zammını içeren anlaşma imzalandı.

İmza töreninin ardından konuşan UTİCA Başkanı Vidad Buşmavi, 'Bu hassas dönemdeki sorumluluklarımızı taşımak adına istikrar için böyle bir fedakarlığı kabul ettik' dedi. Buşmavi, Başbakan Sıyd ile bazı sektörlerdeki zorluklara ilişkin görüşmelerde bulunduklarını belirterek, söz konusu sektörlere ilgi gösterilmemesi halinde, halihazırda zor durumda olanların kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını söyledi.

UGTT Başkanı Hüseyin Abbasi de anlaşmayı, 'İmzaların atılması, sosyal istikrarın sağlanması ve üretimin iyileştirilmesine yoğunlaşmak yönünde atılmış bir adım' şeklinde tanımladı.

Çalışma şartlarına dönük bazı ek düzenlemeler üzerinde çalışılacağını ve söz konusu anlaşmanın maddelerinin geçmişe dönük olarak da uygulanacağını dile getiren Abbasi, 'Çalışma sektöründe 2016-2017 döneminde yürütülecek görüşmeler ülkeye 3 yıl boyunca istikrar getirecek. Önemli olan, anlaşma maddelerine riayet etmek' diye konuştu.

İki önemli sektör arasında varılan anlaşmanın özel sektör çalışanlarına yüzde 6 zam yapılmasını öngördüğü ve ülkede yaklaşık 1,5 milyon işçiyi ilgilendirdiği belirtildi.

Tunus'taki işçileri temsil eden UGTT ile iş verenleri temsil eden UTİCA arasında bir süredir devam eden anlaşmazlık zaman zaman bazı bölgelerde kısa süreli iş bırakma eylemlerine yol açıyordu.

UGTT ve UTİCA Tunus Diyalog Dörtlüsü'nün en önemli iki unsuru olarak Troyka hükümeti döneminde yürüttükleri çalışmalarla Nahda hükümetinin yönetimden çekilmesi yönünde çalışmalar yürütmüştü. Tunus Diyalog Dörtlüsü, 2015 yılı Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştü.

İşsizlik nedeniyle sık sık protestolara sahne olan Tunus'taki Kasrin vilayetinde Rıda Yahyavi ve bir grup üniversite mezunu genç, 2014 yılında düzenledikleri 'iş talebi' gösterileriyle valilik tarafından ilk işe alınacaklar listesine isimlerini yazdırmışlardı ancak geçen hafta sonu isminin hazırlanan listede olmadığını fark eden Yahyavi'nin, protesto amacıyla tırmandığı direkte elektrik akımına kapılarak ölmesiyle hükümet karşıtı protestolar başlatılmıştı. Kasrin'de başlayan gösteriler, Silyane, Sidi Bu Zeyd, Kafsa, Bace, Cendube, Kayravan, Mehdiye, Safaks, Tatavin ve Medenin vilayetlerine de yayılmıştı.
Kaynak: AA