ABD'nin Eski Şam Büyükelçisi Ford Açıklaması

“Suriye’de Esed sonrası iktidara DAEŞ’in geleceği yönündeki görüş doğru değildir. DAEŞ büyük bir güç fakat şu anda Esed’e karşı savaşan en büyük güç değil. Muhalefet içerisindeki unsurlar aslında DAEŞ’den daha büyük” “Suriye’deki Kürtlerin farklı bir ajandası var. Onların siyasi gündeminin başında özerklik geliyor, DAEŞ’le mücadele ise ikinci sırada”

ABD'nin eski Şam Büyükelçisi Robert Ford, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in gitmesi durumunda yerine DAEŞ terör örgütünün geleceği yönündeki görüşün doğru olmadığını belirterek, 'Muhalefet içerisindeki unsurlar aslında DAEŞ’den daha büyük” dedi.

Suriye’de iç savaşın başladığı yıllarda görev yapmış olan ve iki yıl önce emekliye ayrılan Ford, ABD Meclisi Silahlı Kuvvetler Komitesi’nde düzenlenen “ABD’nin Irak ve Suriye Stratejisi” başlıklı oturumda konuştu.

Suriye’de Esed’in gitmesi durumunda oluşacak boşluğu DAEŞ’in dolduracağına inanmadığını söyleyen Ford, “Bu (Esed sonrası) umudun kalmadığına dair bir göstergedir. Aslında umut var. Suriye’de DAEŞ büyük bir güç fakat şu anda Esed’e karşı savaşan en büyük güç değil. Muhalefet içerisindeki unsurlar aslında DAEŞ’den daha büyük” ifadesini kullandı.

Ford, Esed sonrası Suriye’de iktidara kimin geleceğine dair yorum yapmazken, bunun yapılan müzakereler sonrasında belli olması gerektiğini belirtti.

Konuşmasında, 'Suriye’nin kuzeydoğu bölgesindeki gelişmelerin sevindirici olduğunu ve bu bölgede Kürt birliklerinin ciddi ilerleme kaydettiğini' ifade eden Ford, bu konudaki çekincelerini de dile getirdi.

Ford, Suriye’deki Kürtlerin farklı bir ajandası olduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Onların siyasi ajandasının başında özerklik geliyor, DAEŞ’le mücadele ise ikinci sırada. Öncelikleri özerklik olduğu için, Suriye’nin çok etnik kökenli kuzey bölgesindeki Kürtler, şimdiden yerli Araplar arasında ciddi bir soruna yol açtı. Şunu da eklemek isterim ki, bizim yardım ettiğimiz bu Kürtler hakkında İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Uluslararası Af Örgütü, Suriye’deki Kürtlerin, Araplara karşı etnik temizlik yaptığı konusunda raporlar sundu.”

-“Hiç şüphem yok ki bu tür silahları kullanmak için bekliyorlar”

Irak’taki gelişmelere de değinen Ford, Irak hükümetinin ve Irak Kürt Bölgesel Kürt Yönetimi'nin (IKBY) çok ciddi ekonomik kriz içerisinde olduğunu söyledi.

Ford, “Bağdat ve Erbil ekonomisi çok ciddi şekilde petrol satışlarına dayanıyor ve düşük petrol fiyatları DAEŞ’e karşı mücadelede çok ciddi sorun olarak karşılarına çıkıyor” diye konuştu.

Türkiye'nin DAEŞ'e karşı verdiği mücadeleye ilişkin bir soru üzerine Ford, Suriye'nin kuzeyinde DAEŞ'in etkin olduğu 98 kilometrelik sınıra atıfta bulunarak, Türkiye'nin bu sınırda daha fazla asker bulundurulabileceğini ileri sürdü.

Oturumda konuşan eski Merkezi Haber alma Teşkilatı (CIA) Başkanı Michael Morell da DAEŞ teröristlerinin kimyasal silahlar kullandığı yönündeki bir soru üzerine, “Hiç şüphem yok ki bu tür silahları kullanmak için bekliyorlar” dedi.

Morell, DAEŞ’in bu tür silahları elde etmek için ne aşamada olduğu konusunda bir fikrinin bulunmadığını belirterek, “Oluşturdukları güvenli bölgeler bu ve bunun gibi sebepler için bir çok açıdan önemli. Bu tür silahlar üzerine çalışmak için kendilerine mekan buluyorlar” ifadesini kullandı.

Kaynak: AA