Uzmanlar Bayramda Şeker Hastalarını Uyarıyor

Kurban bayramında bol tatlı tüketimi şeker hastaları için göz sağlığını tehdit ediyor. Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, diyabetin göz hastalıklarını tetiklediğini söyledi.

Uzmanlar Bayramda Şeker Hastalarını Uyarıyor
Şeker hastalarında sıkça görülen ve gözü olumsuz yönde etkileyerek görme bozukluğuna sebep olan diyabetik retinopatinin, tüm dünyada görme kaybının en büyük nedenlerinden biri olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, halk arasında “şeker körü” olarak bilinen hastalığın, tedavi edilmediği durumlarda körlüğe davetiye çıkardığını açıkladı.

Şekerli gıda tüketiminin kan şekerinin yükselmesine sebep olduğunu ifade eden Asena, “Kan şekerinin düzensiz seyretmesi, ani kan şekeri yükselmesi veya düşmesi, retinanın bozulmasını ve retinopati hastalığının ilerlemesine neden oluyor” dedi.

Retinopati görülme sıklığının yaşla doğru orantılı olarak arttığına dikkat çeken Op. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, şeker hastalarını kurban bayramında dikkatli beslenmeleri konusunda uyardı. Bayram ziyaretlerinde ikram edilen tatlıların ölçülü bir şekilde tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Bilgehan Sezgin Asena, “Örf ve adetlerimiz gereği misafirliğe gidilen evde ikram edilen bir şeyi reddetmek ayıp karşılanabiliyor. Vatandaşlarımız bunu bildiğinden beslenmesine dikkat edemiyor ölçüyü kaçırabiliyor. Böyle durumlarda, ev sahibinin bu konuda anlayışlı olması, şeker hastasının da bilinçli davranması gerekiyor” diye konuştu.

Hastaların çoğunlukla görme bozukluğu şikayetiyle kendilerine başvurduğunu belirten Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Asena, düzenli olarak kontrollerin yapılması durumunda, diyabetik retinopatinin kontrol altına alınarak seyrinin yavaşlatılabileceğini söyledi.



"İLERİ YAŞLARDA SIK GÖRÜLÜYOR"

Gözün arka kısmında kanamaya ve göz merkezinde oluşan ödeme bağlı olarak ilerleyen diyabetik retinopatinin, ileri yaşlarda sık görüldüğünü kaydeden Asena, hastalığın gençlerde de ortaya çıkabildiğini belirtti.

Özel tedavi yöntemleriyle, hastalığın kontrol altına alınabileceğini kaydeden Bilgehan Sezgin Asena, “Öncelikle hastalarımıza 6 ayda bir düzenli olarak kontrollerini yaptırmalarını öneriyoruz. Bu sayede hastalığı takip ederek, kontrol altına alabiliyoruz. Hastalığın ilerlediği durumlarda kanamalar için gerektiğinde lazer tedavisi ve ödem için de göz enjeksiyonları tedavilerini uyguluyoruz” dedi.

Tedavisi zamanında yapılan şeker hastalarında körlük riskinin yok denecek kadar azaldığına işaret eden Asena, hastalığın tedavi edilmediği durumlarda görme kaybının kaçınılmaz olacağını sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA