İsrail İçin Nükleer Denetim Talebinin UAEA'da Reddedilmesi

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının Genel Kurulu'nda ülkesinin nükleer faaliyetlerinin denetlenmesini talep eden tasarının reddedilmesini "İsrail için büyük bir zafer" olarak niteledi.

Kararın ardından başbakanlık basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada oylama öncesi konuyla ilgili olarak İsrail başbakanı Netanyahu'nun 30 devlet başkanı, başbakan ve dışişleri bakanı ile doğrudan konuştuğu belirtilerek Netanyahu'nun şu sözlerine yer verildi:

"İran, Ortadoğu'da kendisini nükleer silahlarla donatmaya çalışırken ve İsrail'i yıkma hedefini açıkça deklare etmişken, İsrail hakkında nükleer faaliyetlerinin denetlenmesi konusunu görüşmeye bile yer olmadığını açıkladım. İsrail lehine oy kullananların, aleyhine olanlardan geçen yıla göre daha fazla olmasını memnuniyetle karşılıyorum."

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Genel Kurulu'nda, İsrail'in nükleer faaliyetlerinin denetlenmesini öngören tasarı reddedilmişti.

Arap ligi üyesi ülkeler tarafından UAEA Genel Kurulu'na sunulan "İsrail'in nükleer faaliyetlerinin denetlenmesi, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması'nı (NPT) ve UAEA'nın düzenlemelerini kabul etmeye zorlanmasını" talep eden tasarı için yapılan oylamada 61 ülke tasarı aleyhine, 43 ülke tasarı lehine oy kullanırken, 33 ülke de çekimser kalmıştı.

Başta Arap ülkeleri olmak üzere Türkiye, Rusya, Çin ve Azerbaycan'ın tasarı lehinde oy kullandığı oylamada, ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Kanada ve Avustralya gibi ülkeler tasarıya karşı yönde oy kullanmıştı.

Arap ligi ülkeleri tarafından 1987 yılından buyana genel kurula her yıl sunulan "İsrail'in nükleer faaliyetleri" başlıklı tasarı reddediliyor.

Tasarının kabul edilmesi halinde İsrail'in gizlice yürüttüğü iddia edilen nükleer faaliyetleri uluslararası denetçilerin kontrolüne açılmak zorunda kalacaktı.

Kaynak: AA