Kızgın Kumlardan, Adrenalin Dolu Sulara Açıklaması Rafting

Macera ve adrenalin sever raftingcilerin gözde mekanları arasında yer alan Köprülü Kanyon, yılda yaklaşık 1 milyon kişiyi ağırlıyor.

Antalya'nın denizi ve kumsalları kadar, iç kesimleri de yerli ve yabancı tatilcilerin ilgisini çekiyor. Akdeniz kıyısındaki turistik tesislerde konaklayan tatilciler, tur programlarına renk katmak için kentin kıyıdan uzak noktalarında düzenlenen etkinliklere katılıyor.

Turistlerin en çok tercih ettiği turların başında ise "rafting" geliyor. Rafting firmalarıyla anlaşan turistler, özel servislerle sabah erken saatlerde Manavgat ilçesinde bulunan Köprülü Kanyon Milli Parkı'na getiriliyor. Köprüçay Irmağı'ndaki parkur hakkında rehberlerden bilgi alan turistler, can yelekleri ve kasklarını alarak, başlangıç noktasına götürülüyor.

Bot gruplarının oluşturulmasının ardından macera ve adrenalin için kendilerini Köprüçay Irmağı'nın serin sularına bırakan turistler, unutulmaz bir gün geçiriyor.

Zaman zaman yüzme molası veren turistler, 14 kilometre uzunluğu ve 100 metreyi aşan duvarlarıyla Türkiye'nin en uzun kanyonlarından biri olan Köprülü Kanyon'da oksijen depoluyor.

- "Macera tutkunlarının akınına uğruyor"

Beşkonak Karabük Turizmi Geliştirme Kooperatifi Başkanı Refik Armağan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Köprüçay Irmağı'nın yaz aylarında yerli ve yabancı macera tutkunlarının akınına uğradığını söyledi.

Mayıs-kasım döneminde bölgede bulunan rafting acentelerinin, turistlere su sporu yaptırdığını ifade eden Armağan, turistlerin yemek ve taşıma dahil 10 dolardan başlayan fiyatlarla rafting imkanı bulduğunu kaydetti. Parkurun 4-5 saatte tamamlandığını belirten Armağan, şöyle devam etti:

"Köprüçay Irmağı'nda rafting 1990'lı yıllarda başladı. Bölgeye yılda yaklaşık 1 milyon turist geliyor. Yaz aylarında her gün ortalama 6 bine yakın macera tutkununu burada ağırlıyoruz. Yoğun sezon eylül ayı sonlarına kadar sürüyor. Nisan, mayıs, ekim ve kasım aylarında ise rafting yapan turist sayısı günde 2-3 bine düşüyor. Geçtiğimiz yıllarda gelen turistlerin ağırlığını Ruslar oluşturuyordu. Eskiden 10 bot olursa 6-7 tanesini Ruslar oluşturuyordu ama şu an gelen Rus turist sayısında ciddi bir düşüş var. Rafting için gelen Rus turist sayısı, ülkelerinde yaşanan ekonomik kriz nedeniyle yüzde 40 düştü. Bu yıl daha çok Alman turistleri ağırlıyoruz."

- Raftingin yıllık getirisi 15 milyon avro

İran, Polonya, Irak, İngiltere gibi ülkelerden de rafting için Köprüçay Irmağı'na gelen turistler olduğunu ifade eden Armağan, şunları kaydetti:

"Rafting yapan turistler ülkeye yılda yaklaşık 15 milyon avro bırakıyor. Burayı bir kere gören turist her yıl gelmeye başlıyor. Önümüzdeki günlerde bölgeye gelen turist sayısının daha da artacağı inancındayız. Korsan sıkıntımız var. Korsan firmaların önüne geçebilirsek, daha kaliteli hizmet vereceğimizi ve ülkeye daha çok girdi sağlayacağımızı düşünüyorum. Korsan firmalar konusunda bir düzenleme yapmadığımız sürece raftingde ancak akıntıya kürek çekeriz."

Kaynak: AA