734. Hayme Ana'yı Anma Ve Göç Şenliği Hazırlıkları Başladı

ErtuğŸrul Gazi'nin annesi ve Osmanlı İmparatorluğŸu'nun kurucusu Osman Gazi'nin de büyükannesi olan Hayme Ana'yı Anma ve Göç şženlikleri, kabrinin bulunduğŸu Kütahya'nın Domaniç ilçesine bağŸlı LJarşŸamba köyünde 6 Eylül Pazar günü 734. kez yapılacak.

734. Hayme Ana'yı Anma Ve Göç Şenliği Hazırlıkları Başladı
Domaniç KaymakamlığŸı koordinatörlüğŸünde, İl ǖzel İdaresi, Orman Bölge MüdürlüğŸü ekipleri ve gönüllü vatandaşŸların katılımıyla anma törenlerinin yapılacağŸı alanda yol çalışŸması ve çevre düzenlemesi çalışŸmaları başŸlatıldı.

Domaniç LJarşŸamba Köyü Hayme Ana Dernek BaşŸkanı, aynı zamanda türbedar olan Mesut Sönmez, Hayme Ana'nın Türkiye tarihi açısından önemli bir değŸer ve şŸahsiyet olduğŸuna işŸaret ederek, "ǜlkemizde yaşŸanan son olaydan sonra birlik beraberliğŸimizi sağŸlamak için Hayme Ana'yı Anma ve Göç şženlikleri'ne tüm Türkiye'yi davet ediyoruz. ǖzellikle TRT'de yayınlanan DirilişŸ ErtuğŸrul dizi ekibini de Hayme Ana'yı ziyarete bekliyoruz." dedi.

- Hayme Ana kimdir?

Hayme Ana, Süleyman şžah Kaya AlpoğŸlu (Gündüz Alp)'in eşŸi, ErtuğŸrul Gazi'nin annesi ve Osmanlı İmparatorluğŸu'nun kurucusu Osman Gazi'nin de büyükannesi. Kocası Gündüz Alp'in Fırat Nehri'ni geçerken boğŸularak ölmesi üzerine Kayı Boyu'nun başŸına geçen Hayme Ana, Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat'ın yer göstermesi üzerine önce Ankara KaracadağŸ, ardından da Domaniç ve SöğŸüt'e yerleşŸir. Domaniç Yaylası'nı yazlık, SöğŸüt'ü kışŸlık olarak seçen Hayme Ana, oğŸlu ErtuğŸrul Gazi'yi yetişŸtirir, torunu Osman Gazi'yi elinde büyüterek imparatorluğŸun temelini atar. ErtuğŸrul Gazi, "Devlet Ana" diye de anılan annesi Hayme Ana'yı, LJarşŸamba'da her yıl çadır kurduğŸu bir tepe üzerine defnettirdi. Sultan 2. Abdülhamid Han, 1892'de Hayme Ana'nın kabri üzerine bugünkü türbeyi yaptırdı. LJarşŸamba Köyü'nde vefat eden Hayme Ana için mezarı başŸında 733 yıldır anma töreni düzenleniyor.

Kaynak: AA