Kırgızistan'daki Uygurlar'ın Ramazan Coşkusu

Kırgızistan'da yarım asırdır birlik ve beraberlik içinde yaşayan Uygur halkı, bu yılın Ramazan heyecanını doya doya yaşadı.

On bir ayın sultanı Ramazan'ın manevi iklimini geride bırakmaya hazırlanan Kırgızistan'daki Müslüman gruplardan olan Uygur Türkleri de, yaşadıkları başkent Bişkek'teki bir mahallede 30 gün boyunca Ramazan heyecanına ortak oldu.

Mahalle sakinlerden 79 yaşındaki Uygur Türkü Abdraşit Nadirov, AA muhabirine Uygurlar da Ramazan ayını doya doya yaşadıklarını anlattı.

Kırgızistan'a komşu Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde 1936 yılında dünyaya geldiğini ve 1960 yılından bu yana Kırgızistan'da yaşadığını belirten Nadirov, Uygurların dinine bağlı oldukları ifade ederek, "Ramazan ayı boyunca birlik ve beraberlik için dua ettik. Elhamdülillah Müslümanız. Müslümanlığımızı iyi ve doğru yaşamak zorundayız. Orucumuzu tuttuk. İftar verdik ve katıldık. Teravih namazlarımızı kıldık" dedi.

Babasının 93 yaşında vefat ettiğini söyleyen Nadirov, "Babamız imamdı. Dini eğitimini Buhara'da aldı. Bizleri de okuttu. Biz de çocuklarımızı okuttuk. Bugün de torunlarımızı okutuyoruz. Okullara giden 13 torunuma İslam dinini öğretiyoruz. Torunlarımın hepsi vakit namazlarını eda ediyorlar. Böylece terbiye almış oluyorlar" diye konuştu.

Yarım asır önce Çin komünistlerin dinlerini yasakladıklarını ve bu nedenle Sovyetler Birliği ülkesine göç etmek zorunda kaldıklarını hatırlayan Nadirov, "Allah'a çok şükür, Kırgızistan'da din özgürlüğü üst seviyede. Çok mutluyuz. Bu çok güzel bir şeydir" dedi.

Eşi 71 yaşındaki Meryem Nadirova da, Ramazan ayında Uygur kadınlarına büyük sorumlulukların düştüğünü belirtti. Nadirova, Uygur kadınların sahur vaktine hazırlık, ev işleri, iftara hazırlık gibi görevlerin arasında ibadetlerini de yerine getirdiğini anlattı.

Bu arada, mahallenin Ak adlı camisinde, Ramazan ayının son iftarlarlarına hazırlıklar coşku içinde yapılıyor. Uygur gençleri, büyük kazanlarda pişen çeşitli yemekleri hazırlayıp, sofraları donatıyorlar. Çocukların da oyun ve spor parkurda gönüllerince eğleniyor.

Cami avlusunda kurulan 250 kişilik sofralarda toplanan Müslümanlar, ezanın okunmasının ardından akşam vakit namazını kılıyor. Genellikle geleneksel uygur yemeklerin sunulduğu sofralarda dua ile başlayan iftar yemeği yine dua ile son buluyor.

Kaynak: AA