'Ümit Ediyorum Ulusal Uzlaşma Çıkar'

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Türkiye'nin istikrarı açısından siyasette uzlaşmanın çok önemli olduğunu belirterek, "Ümit ediyorum ki gerçekten herkes bir araya gelir ve bir ulusal uzlaşma çıkar" dedi.

ATSO'nun Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı İzzet Bayar başkanlığında gerçekleştirildi. ATSO Meclis Salonu'nda yapılan toplantıda konuşan Çetin, konuşmasına geçen hafta hayatını kaybeden 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e Allah'tan rahmet dileyerek başladı.

Demirel'in yarım asır Türkiye siyasetinin en önemli isimlerinden biri olduğuna dikkati çeken Çetin, "Cenazesi de siyaset ve iş adamlarını bir araya getirmiş, demokrasiye son bir hizmet daha yapmıştır" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin önemli bir seçim süreci yaşadığını, herkesin yeni hükümetin kurulmasını beklediğini dile getiren Çetin, ülkenin ekonomik ve sosyal sorunlarının, uluslararası alanda ve sınırlarındaki gelişmelerin ulusal bir uzlaşmayı zorunlu kıldığını kaydetti.

Çetin, "Şimdi herkes siyasi liderlere uzlaşma çağrısı yapıyor. Ümit ediyorum ki gerçekten herkes bir araya gelir ve bir ulusal uzlaşma çıkar ama maalesef bunun kolay olmadığı da açıktır. Çünkü siyasi ayrışma ve kutuplaşma çok derinleşmiştir" dedi.

Toplumda da ciddi bir ayrışma bulunduğunu, siyaset ve iktidarın Türkiye'de hayati bir konu olduğunu belirten Çetin, Avrupa'da seçimlere katılımın ortalama yüzde 50'de kaldığını, çünkü birçok kişi için hangi partinin iktidara geleceğinin önem taşımadığını söyledi.

Çetin, "Türkiye'de ise siyaset demek memur için mevki, işsiz için iş demek. İş adamı için de önemini hepimiz biliyoruz. İktidar hırsı, güç hırsı bulaşıcı hastalık gibi toplumun önemli bir kısmını sarmıştır" diye konuştu.

- Büyüme verileri

Çetin, geçtiğimiz haftalarda TÜİK tarafından açıklanan ilk çeyrek büyüme verilerini değerlendirerek, büyümenin yüzde 2,3 olarak göründüğünü fakat üretim cephesinde en önemli sektörler arasındaki imalatta büyümenin yüzde 0,8, ticarette yüzde 1'de kaldığını, inşaat sektörünün ise yüzde 3,5 küçüldüğünü anımsattı.

Özel tüketimin yüzde 4,5, kamu tüketiminin ise yüzde 2,5 arttığını fakat yatırımlarda artışın kaydedilmediğini anlatan Çetin, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Gıda harcaması reel olarak düşmüş, yani nüfus artışına rağmen millet boğazından kısmış. Giyimden kısmış ama bir kesim otomobil almış. Gerçekten otomobil satışlarında 5 ayda yüzde 46 artış var ve bu hem büyümeye katkı yapıyor hem de devletin vergi gelirini kurtarıyor. 5 ayda satılan otomobil 260 bin. Bunun da yarısına yakını kiralama firmaları ve diğer şirketler tarafından alınıyor. Lüks marka satışlarında önemli artışlar var. Bu bile büyüme ve vergi gelirini artırıyor. Dolayısıyla büyüme göründüğünden daha zayıf. Böyle giderse kişi başına milli gelir 10 bin doların altına inecek."

- Turizmde kayıp devam ediyor

Bu yıl Antalya turizmi için en hassas yıllardan biri olduğunun altını çizen Çetin, "23 Haziran itibarıyla Antalya için 450 bine yakın bir turist kaybı söz konusu" dedi.

Rusya pazarında mayıs kaybının yüzde 29, 5 aylık kaybın ise yüzde 32 düzeyinde bulunduğuna işaret eden Çetin, 2006 yılından bu yana ilk kez turist sayısında bu kadar yüksek bir düşüşle karşı karşıya kalındığını ifade etti.

- ATSO iftar vermek yerine yardım yapacak

Çetin, ATSO Yönetim Kurulu olarak bu yıl ramazanda iftar vermek yerine ihtiyaç sahibi ailelere daha fazla yardım yapmaya karar verdiklerini bildirdi.

Başkan Çetin, "Çünkü artık her kurum iftar veriyor, bazen de israf oluyor. Biz her zaman bir araya gelir iftar yaparız ama böyle bir yardımın ramazan ayının ruhuna daha uygun olacağına inanıyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA