Libya Krizine İlişkin Uzlaşı Görüşmeleri

Libya'daki Tobruk hükümeti, Fas'taki diyalog görüşmelerinin taslağında yer alan uzlaşı hükümeti kurulmasını kabul ettiğini ancak yüksek devlet konseyi oluşturulmasını reddettiğini bildirdi.

Mısır'ın başkenti Kahire'de basın toplantısı düzenleyen Libya'nın Tobruk kentindeki Temsilciler Meclisi Sözcüsü Ferac Bu Haşim, diyalog görüşmelerinde daha önce sunulan üçüncü taslağı kabul ettiklerini ve kendilerinin de bazı tavizler verdiklerini ancak son turun sonuçlarının kendi verdikleri tavizlerin seviyesine ulaşmadığını söyledi.

Bu Haşim, Libya resmi televizyonunda yayınlanan toplantıda, "Taslaktaki maddelerin yüzde 50'sini olumlu kabul etsek bile tek bir olumsuz madde olması tüm olumluları götürmeye yeter" dedi.

Uzlaşı hükümetinin kurulmasını kabul ettiklerini ancak yüksek devlet konseyi oluşturulmasını reddettiklerini kaydeden Bu Haşim, Temsilciler Meclisi üyelerinin son diyalog görüşmesinde sunulan dördüncü taslak konusunda Birleşmiş Milletler'e (BM) resmi olarak başvuracaklarını belirtti.

Tobruk ve Trablus'taki iki ayrı Libya hükümetinin temsilcileri Fas'ta 8-9 Haziran'da BM gözetimindeki diyalog görüşmeleri için bir araya gelmişti.

Muammer Kaddafi rejimine karşı 17 Şubat 2011'de yapılan devrimin ardından istikrarın sağlanamadığı Libya'da, Mayıs 2014'te emekli General Halife Hafter'in Zintan merkezli milis gruplarla başlattığı darbe girişimi, Trablus ve Misrata'daki devrimci gruplarla ortak hareket eden Trablus'taki merkezi yönetim tarafından engellenmiş ancak bu, ülkeyi iç savaşa sürüklemişti.

Olayların ardından bazı milletvekillerinin "Temsilciler Meclisi" adı altında Tobruk kentinde çalışmalara başlamasıyla iki meclisin faaliyete geçtiği ülkede, Milli Genel Kongre ve Trablus hükümetinin desteklediği Fecr-i Libya ile Temsilciler Meclisi'nin destek verdiği Hafter'e bağlı "Onur Operasyonu Koalisyonu" arasındaki çatışmalar sürüyor.

Kaynak: AA