Endonezya, Vatandaşlarının Bazı Ülkelerde Çalışmasını Yasakladı

Endonezya, vatandaşlarının, insan hakları ihlallerine ve düşük ücrete maruz kaldıkları ülkelerde hizmetli olarak evlerde çalışmasını yasaklıyor.

Endonezya İşgücü ve Göç Bakanı Hanif Dhakiri, Cakarta'da gazetecilere yaptığı açıklamada, Endonezya vatandaşlarının uluslararası hizmetçilik sektöründe uğradığı istismarın önüne geçilmesi çabaları çerçevesinde Ortadoğu'dakiler başta olmak üzere 21 ülkede evlerde hizmetli olarak çalışılmasının yasaklanacağını söyledi.

Dhakiri, bu konuda bir yol haritasının uygulamaya koyulduğunu, bu bağlamda Endonezyalı hizmetçilerin 21 ülkede çalışmasının yasadışı ve insan kaçakçılığı olarak nitelendirildiğini belirtti.

Hanif Dhakiri ayrıca ülkesinin, evlerde hizmetli olarak çalışan Endonezyalıların Asya Pasifik bölgesinde işe yerleştirilmeleri konusunda izlenen politikayı da sıkılaştırmayı planladığını açıkladı.

Nisan ayında Suudi Arabistan'da cinayetten suçlu bulunan iki Endonezyalı hizmetçi idam edilmiş, Endonezya, bunun üzerine Suudi Arabistan'ın Cakarta Büyükelçisi'ni dışişleri bakanlığına çağırmış ve idamlardan önce Endonezyalı yetkililere bilgi verilmediği için şikayette bulunmuştu.

İnsan hakları örgütlerinin çok uzun süredir bu ülkelerde evlerde çalışan hizmetlilerin, işverenleri tarafından istismar edildiğini bildiriyordu.

Suudi Arabistan'da kısa bir süre önce gözaltına alınan Endonezyalı bir hizmetçinin kızı da, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni önlemlerle, annesinin eve dönmesini ümit ettiklerini belirtti.

Nur Afriana, annesi Satinah'ın, Suudi Arabistan'da cinayet suçlamasıyla tutulduğu el-Gasim cezaevinde felç geçirmiş gibi göründüğünü ifade ederek, "Umarım yakında eve döner ve onunla ilgilenebiliriz. Onun için endişe ediyorum çünkü yemek yiyemiyor" dedi.

İnsan hakları örgütleri, Satinah'ın, 70 yaşındaki kadın işverenini öldürmeden önce bu kişi tarafından defalarca işkenceye uğradığını savunuyorlar.

Satinah hakkında verilen idam cezası kararı, Endonezya hükümetinin, geçen yıl kurbanın ailesine kan parası olarak 161 bin 226 dolar ödemesi üzerine bozulmuştu.

Endonezya'nın vatandaşlarının evlerde hizmetli olarak çalışmasını yasaklanacağı ülkeler şöyle sıralanıyor; Suudi Arabistan, Bahreyn, Irak, İran, Kuveyt, Lübnan, Mısır, Umman, Filistin, Katar, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen, Ürdün, Cezayir, Libya, Fas, Moritanya, Pakistan, Güney Sudan ve Tunus.

Üç ay içinde yürürlüğe girecek olan yasaktan 67 binden fazla Endonezyalının etkilenmesi bekleniyor.

Kaynak: AA