Yemen İçin Yeni Bmgk Karar Tasarısı Sunuldu

Yemen'deki olaylara ilişkin Rusya'nın ardından Ürdün de BM Güvenlik Konseyi üyelerine karar tasarısı sundu.

Edinilen bilgiye göre, Körfez ülkeleri tarafından hazırlanan tasarıda Husilerin silahlı eylemleri kınanıyor ve bazı liderlere aralarında silah ambargosunun da yer aldığı yaptırım kararları alınması isteniyor.
Sorunun diplomatik şekilde çözülmesi de talep edilen tasarıda, ülkede insani yardıma muhtaç olan bölgelere acil yardım ulaştırılması çağrısı yapılıyor.
Rusya'nın Cumartesi günü Konsey üyelerine dağıttığı Yemen karar tasarısında ise Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon güçlerinden saldırılara ara vermesi ve bu sayede ülkeye insani yardım ulaştırılması ve Yemen'deki yabancı ülke vatandaşlarının güvenli şekilde tahliye edilmesine imkan tanınması istenmişti.
Yemen konusunda iki tasarının sunulduğu Konsey'in bugün planlı bir toplantısı bulunmuyor. Tasarıların yarın ya da Perşembe günü Konsey'de görüşülebileceği kaydedildi.
Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, 26 Mart'ta, siyasi krizin yaşandığı Yemen'de Husilere yönelik hava harekatına başladığını duyurmuştu. Operasyona Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden oluşan Körfez ülkelerinin yanı sıra Fas, Sudan, Ürdün ve Mısır katılıyor.
BM Güvenlik Konseyi'nde geçen ay kabul edilen başkanlık bildirisinde, Cumhurbaşkanı Hadi'nin ülkenin meşru lideri olduğu vurgulanmış ve BM öncülüğünde sürdürülen siyasi diyalog çalışmalarının desteklendiği kaydedilmişti.

Kaynak: AA