Moskova'da İkinci Suriye Toplantısı

Rusya'nın başkenti Moskova'da ikincisi düzenlenen "Suriye Toplantısı"na katılan muhalif gruplar, yarınki görüşmede ele alınacak konuların genel çerçevesini belirledi.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed rejimi temsilcileri ve bazı muhalif grupların katılımıyla Moskova'da ikincisi düzenlenen Suriye Toplantısı'nın ikinci günü geride kalırken, toplantıya katılan muhalif heyet temsilcileri, yarın rejimi temsil eden heyetle gelinen son noktayı değerlendirecekleri görüşmede ele alınacak konuları değerlendirdi.
- "Siyasi çözümün gerekliliği"
Suriye içerisinde faaliyet gösteren Koordinasyon Kurulu Genel Sekreteri Hasan Abdulazim tarafından sunulması kararlaştırılan metinde, "Ülkede yaşanan kriz için 30 Haziran 2012 Cenevre Bildirisi ilkeleri temelindeki bir siyasi çözümün gerekliliği, terörle mücadele ve bölgedeki insani durumun yanı sıra başarılı bir 3. Cenevre konferansına zemin hazırlayabilecek uluslararası ve bölgesel düzeyde Suriye konulu çalışmaların yapılmasına" ilişkin maddeler yer alıyor.
Siyasi çözüme inanan tüm Suriyeli oluşumların, ülkedeki siyasi sürece katılmasına işaret edilen 6 maddelik metinde, "ülkedeki şiddet olaylarının bir an önce sona ermesi, halkın maruz kaldığı insani durumun çözüme kavuşturulması, terörle mücadele, demokratik değişim sürecinin tamamlanarak sivil ve demokratik devlet sistemine geçilmesinin yanı sıra dış müdahalelerin engellenmesi" konu başlıkları ele alınıyor.
- "Diyalog için acil dosyalar"
Metinde ayrıca "Diyalog için acil dosyalar" adı başlığı altında ise şu konular öne çıkıyor:
"Sivillere yönelik saldırıların durdurulması, öncelikli olarak kadın ve çocuklar olmak üzere tüm düşünce suçluları ile barış yanlısı aktivistlerin yanı sıra rehin alınan ve kaçırılanların serbest bırakılması, BM Güvenlik Konseyi'nin 2139 sayılı kararı uyarınca ülkenin tüm bölgelerine ilaç ve gıda maddelerinin ulaştırılması, Suriyeli sığınmacıların vatanlarına dönmelerinin sağlanması, basında uygulanan tekelci zihniyetin ortadan kaldırılması, ekonomik kısıtlamaların ve ablukanın kaldırılması, eski gözaltı dosyalarının çözüme kavuşturulması, Suriye vatandaşları ve ailelerinin pasaportlarının yenilenmesi."
Söz konusu maddelerin uygulamaya geçirilmesi için ortak komisyonların oluşturulmasına işaret edilen metinde, sivil toplumun siyasi çözüm sürecinde aktif şekilde rol alması gerektiği de vurgulanıyor.
Toplantının üçüncü gününde Suriyeli muhaliflerin, Suriye'nin BM Temsilcisi Beşşar el-Caferi başkanlığındaki heyetle bir araya gelmesi ve gelinen son noktayı değerlendirmesi bekleniyor.
Suriye dışındaki muhaliflerin katılımının düşük olduğu ikinci toplantı, dün Moskova'da başladı.

Moskova'da 26-29 Ocak'ta düzenlenen ilk Suriye toplantısına bireysel düzeyde davet yapılmış, görüşmelere SMDK Başkanı Halid Hoca ve Koalisyon üyeleri ile Rusya tarafından davet edilen Muaz el-Hatib, Hadi el-Bahra, Abdulbasit Seyda, Bedir Camus gibi birçok isim katılmamıştı.
Suriye'deki iç savaşla ilgili bir gelişmenin kaydedilemediği görüşmelerde bazı muhalifler, toplantıların, rejim ile rejimin muhatap olduğu muhalifler arasında yapıldığını öne sürmüştü.

Kaynak: AA