Kırgızistan'da Hükümet Kurma Çalışmaları

Kırgızistan'da Sosyal Demokrat Parti, Ar-Namıs Partisi ile Sosyalist Ata Meken Partisi liderleri, koalisyon hükümetindeki başbakanlık görevine Ekonomi Bakanı Temir Sariyev'i aday gösterme kararı aldı.

Sosyal Demokrat Partisi Meclis Grup Başkanı Çınıbay Tursunbekov, meclisteki partilerin grup başkanlarıyla yaptıkları görüşmede, Temir Sariyev'i başbakan adayı olarak göstermeye karar verdiklerini söyledi.

Ar-Namıs Partisi lideri Feliks Kulov da Akipress Haber Ajansı'na, Sariyev'in ismi üzerinde uzlaştıklarını belirtti. Kulov, başbakanlığa aday gösterilmesi beklenen Sariyev'in ülkenin gündeminde olan ekonomik problemler, Kumtor altın madeni, ülkenin Avrasya Gümrük Birliği üyeliği gibi konulara hakim olduğunu ifade etti.

Sariyev'in isminin, sonbaharda yapılacak genel seçimlere kendisinin ve partisinin katılmama şartıyla kabul edildiğini anlatan Kulov, "Sariyev, başbakan olursa üzerine, genel seçimleri şeffaf, doğru ve tarafsız bir şekilde geçirmek görevi düşecek. Ayrıca, siyasi ve ekonomik konularla ilgilenecek" dedi.

Kırgızistan'da 7 Nisan 2010 tarihinde yaşanan halk devriminin ardından kurulan geçici hükümette Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı olarak görev yapan Temir Sariyev'in liderliğini yaptığı Ak Şumkar Partisi, Haziran 2010'da yapılan genel seçimlerde barajı aşamamıştı. Meclis dışında kalan Sariyev, Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in onayı ile 24 Aralık 2011 yılında kurulan koalisyon hükümetinde meclis dışından ekonomi bakanlığı görevine getirilmişti.

Kırgızistan'da 4 Nisan 2014'de göreve başlayan koalisyon hükümetinin Başbakanı Coomart Otorbayev, meclisin "ekonomik problemleri ve Kanadalıların işlettiği Kumtor altın madeninin işletilmesi ile ilgili sorunları gideremediği" eleştirileri üzerine 23 Nisan'da istifa etmişti. Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in Otorbayev'in istifasını kabul etmesiyle, Kırgızistan'da halk devriminin ardından 3. kez koalisyon hükümeti düşmüş oldu.

Kaynak: AA