Mermer Sektörünün Kümelenme Stratejisi ve Destekler Toplantısı

Muğla Valisi Amir Çiçek, Muğla'da çıkarılan mermerin ihracatta önemli yer teşkil ettiğini belirterek, "Bölgemiz mermer alanları ve sektör açısından büyük önem taşıyor" dedi.

Mermer Sektörünün Kümelenme Stratejisi ve Destekler Toplantısı
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) ev sahipliğinde, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Doğaltaş Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü (MUDAUM), Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Muğla Şubesi tarafından "Güney Ege Bölgesinde Mermer Sektörünün Kümelenme Stratejisi ve Destekler Toplantısı" yapıldı.

Toplantının açılışında konuşan Muğla Valisi Amir Çiçek, mermerciliğin Muğla'da turizmden sonra en önemli sektör olduğunu söyledi.

Türkiye mermer üretiminin yüzde 20'sinin Muğla'dan gerçekleştirildiğine işaret eden Çiçek, Muğla'daki ocaklardan çıkarılarak yurtdışına gönderilen mermerlerin dünya çapında marka haline gelmesi için çalışma yürütülmesi gerektiğini belirtti.

Mermer sektörünün her zaman yanlarında olduklarını ve sorunlarının çözümü için çaba gösterdiklerini belirten Çiçek, "Bölgemiz mermer alanları ve sektör açısından büyük önem taşıyor. Muğla'daki ocaklardan çıkarılan mermerler yurtdışına ihraç ediliyor. Biz burada bilgiyi gelişen çağa uyarlayıp teknolojiyle buluşturarak çalışma yapmalıyız. Kendi markamızı oluşturup Muğla markasıyla dünyada söz sahibi olmalıyız" dedi.

Çiçek, kümelenmelerin işletme ve kuruluşların teknoloji ve becerilerinin birbirleri ile uyumlu olduğunu, kümelenme sayesinde hem işletmelerin hem de bölgenin rekabet gücünün artacağını dile getirdi.

- "Mermercilik göçü önlüyor"

MUTSO Başkanı Bülent Karakuş ise Türkiye'deki mermer rezervlerinin önemli bir bölümünün Muğla'da bulunduğunu söyledi. Karakuş, kentte, mermer sektöründe emek veren işçilerin, kendi ekonomik düzenlerini bozmadan yaşadıkları köy ve beldelerde geçimlerini sağladıklarını dile getirdi.

Mermer sektörü sayesinde köylerde istihdam sağlanabildiği için köyden kente bir iş gücü göçü yaşanmadığına işaret eden Karakuş, "Bu sayede Muğla'da nüfusun homojen olarak yayılmasına önemli bir katkı sağlanmaktadır" diye konuştu.

Karakuş, sektörün üyelerine yönelik sorunları tespit ederek bunların çözümüne yönelik çalışma yürüttüklerini kaydetti.

Son yıllarda orman arazi kullanım bedellerinin yükselmesi ve işletme izin belgelerinin uzun sürede veriliyor olmasının sektöre yönelik ciddi zaman kaybı oluşturduğunu anlatan Karakuş, şöyle konuştu:

"Bu sıkıntıları bulunduğumuz her ortamda dile getirerek yetkili mercilere ulaştırdık. Arazi kullanım bedellerinde bir düşme yaşandı. Yaptığımız çalışmalar ve uyguladığımız lobicilik faaliyetleri ile bekleyen dosyaların kısa sürede sonuçlandırılmasını sağladık. Başbakanımız ve Başbakan Yardımcımız Ali Babacan bu konuda bizlere büyük destek sağladı."

- "Mermer ihracatı düştü"

Türkiye mermer ihracat rakamları dikkate alındığında 2014 yılında yüzde 5 oranında bir azalma yaşandığını kaydeden Karakuş, 2013 yılında mermer ihracatı 2 milyar 222 milyon iken bu rakamın 2014 yılında 2 milyar 128 milyona düştüğünü ifade etti.

Karakuş, ihracat rakamlarındaki düşüşün Irak, Libya, Suriye gibi Ortadoğu ülkelerinin yaşadığı sorunlardan kaynaklandığını belirtti.

Mermer sektöründe hizmet veren iş yerlerinin yaşadığın ortak sorunun enerji maliyetlerinin yüksek olması olduğunu vurgulayan Karakuş, şöyle konuştu:

"Enerji maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle mermer işlenmemiş ve blok olarak ihraç ediliyor. Bu sebeple mermer ihracatından daha yüksek kar marjları sağlanabilecekken, blok olarak gönderildiği için istenilen oranlara ulaşılamamaktadır. Mermer ihracatında katma değeri yüksek ürünler ihraç etmemiz gerekiyor. Bu noktada inovasyonun önemi bir kez daha gözler önüne seriliyor."

Kaynak: AA