Şeker Kurumundan Tebliğ Değişiklikleri

Şeker ihracatı yapılırken, ön izin talebinin değerlendirilmesi aşamasında, gümrük beyannamesinde kullanılmak üzere oluşturulan belge numarası, ihracatçının Şeker Kurumu Elektronik Veri İşleme Sisteminde (EVİS) kayıtlı elektronik posta adresine iletilecek.

Şeker Kurumunun "Şeker İhracatı ve Ön İzin Belgesi Düzenlenmesine İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, ihracatçıların vergi kimlik numaraları Gelir İdaresi Başkanlığının kurumsal internet sitesi üzerinden e-vergi levhası sorgulaması yoluyla, ticaret sicil bilgileri ise Ticaret Sicil Gazetesi Müdürlüğünün kurumsal internet sitesi üzerinden ticaret sicil sorgulaması yoluyla teyit edilecek.
İhracatçılar, kullanıcılara ait bilgileri EK-1 de yer alan form ile Şeker Kurumuna iletecek. Kullanıcıların ya da elektronik imza yetkililerinin yetkisinin herhangi bir şekilde sona ermesi durumunda ihracatçının bu durumu yazılı olarak Şeker Kurumuna bildirmesine ilişkin hüküm ise yürürlükten kaldırıldı.
İhracatçılar, "kullanıcıların yetkilerinde gerçekleşen değişiklikler de dahil olmak üzere" Kurum kayıtlarına alınan bilgilerdeki her türlü değişikliği yazılı olarak en geç 5 iş günü içerisinde bildirecek.
Ön izin talebinin değerlendirilmesi aşamasında gümrük beyannamesinde kullanılmak üzere oluşturulan belge numarası ihracatçının EVİS'te kayıtlı elektronik posta adresine iletilecek.
İhracatçının EVİS'te kayıtlı elektronik posta adresine iletilen belge numarası ilgili gümrük beyannamesine ihracatçı tarafından işlenecek.
Başvuruların EVİS üzerinden gerçekleştirilemediğinin tespiti halinde, yazılı olarak iletilen başvuruların da değerlendirileceğine ilişkin hüküm yürürlükten kaldırıldı.
- Diğer tebliğ değişiklikleri
Bu arada, "Yüksek Yoğunluklu Tatlandırıcı İthalatı İçin Uygunluk Belgesi Düzenlenmesi ve İzlenmesine İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, uygunluk belgesi taleplerine ilişkin başvuruların değerlendirmeye alınabilmesi için, EK-5'te yer verilen bilgi ve belgeler EVİS'e yüklenecek.
Kurum tarafından talep edilmesi halinde ithalatçılar tarafından uygunluk belgesi kapsamındaki eşyanın ithalatı gerçekleştirilmiş ise ithalata ilişkin bilgiler EVİS'e girilecek ve gümrük beyannamesi görüntüsü sisteme yüklenecek. İthalat gerçekleşmediyse bu durum yine sistem üzerinden belirtilecek.
Nihai üretici, EVİS üzerinden oluşturduğu Yüksek Yoğunluklu Tatlandırıcı (YYT) İmalatçı Üretim Tablosunu tasdikli olarak, imza sirküleri, kapasite raporu sureti ve YYT İmalatçı Üretim Tablosunda belirtilen ürünlere ait etiket örneklerini bir sonraki yılın 31 Mart tarihine kadar Kuruma gönderecek.
Nihai üreticilerden, ilgili tebliğ kapsamında C şekeri tahsisatından yararlanan ve şekerli mamul ihracatını gerçeği yansıtmayan bilgi ve belgeye dayalı olarak gerçekleştirdiği tespit edilenler için 2 yıl süreyle YYT Uygunluk Belgesi düzenlenmeyecek.
"Bir Şeker Türünden Başka Bir Şeker Türünün Üretilmesi ve Şekerlerin Ambalajlanması ile Pazarlanmasına Dair Tebliğde" de değişiklik yapıldı.
Değişiklik kapsamında üretimin yanı sıra ambalajlama yapacak firmalar da İşletme Kayıt Belgesi başvurusunda Şeker Kurumu'ndan alacakları uygunluk yazısını Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına iletecek.
Faaliyet konusu ürünlere ilişkin EK-1'de yer alan belgeleri eksiksiz ve tam olarak gönderen firmalara en fazla 10 iş günü içerisinde ilgili faaliyet konusu için uygunluk yazısı düzenlenecek. Ambalajladığı veya ürettiği şekerin yurt içinde üretilmediği tespit edilen ve yasal yollardan ithal edildiğine dair bir belgesi bulunmayan firmalar için uygunluk yazısı hazırlanmayacak.
Kaynak: AA