Ünye'de Muhtarlara Kkka Eğitimi Verildi

Ünye Toplum Sağlığı Merkezi ekiplerince ilçedeki muhtarlara Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına ilişkin eğitim verildi.

Ünye Ziraat Odası Konferans Salonunda gerçekleştirilen eğitimde konuşan Ünye Toplum Sağlığı Merkezinde görevli sağlık memuru Ahmet Yıldıran, KKKA'nın virüslerin meydana getirdiği kenelerle bulaşan, şiddetli seyir gösteren bir hastalık olduğunu söyledi.

Hastalığın hayvanlarda daha sık görüldüğünü, ancak hayvanlarda belirti vermeden seyrettiğini belirten Yıldıran, "Sığır, koyun, keçi, yabani tavşan, tilki gibi hayvanlar bu hastalığın etkenini taşıdıkları gözlenmiştir. Bu hastalığı taşıyan kene türleri özellikle bozkır iklimi ile diğer iklim kuşaklarının kesiştiği, bol yabani hayvanı barındıran ve meşelik ormanların yoğun olduğu kırsal alanlar başta olmak üzere ülkemizin birçok yerinde görülebilir. Her yıl mart-kasım ayları arasında görülmekte ve haziran-temmuz aylarında pik yapmaktadır" dedi.


Hastalığın bulaşma yolları hakkında da bilgi veren Yıldıran, şunları söyledi:
"Vücut üzerindeki keneler öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla üzerlerine sigara basmak, kolonya, gaz yağı, alkol ve benzeri kimyasal ürünler dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır. Vücuda tutunan kene, hiç vakit kaybedilmeden çıplak elle dokunmamak şartıyla kene kartı, eldiven, kağıt mendil, bez veya naylon poşet gibi materyal kullanılarak, ezmeden, patlatmadan hemen çıkarılmalıdır. Kene vücuttan çıkartıldıktan sonra tutunma yeri su ve sabunla temizlenmeli ve daha sonra tentürdiyot ve baticon gibi antiseptik solüsyon uygulanmalıdır. Eğer kişi keneyi kendi çıkaramayacaksa en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır."
Yıldıran, kenelerin bulunduğu alanlardan kaçınılması gerektiğine işaret ederek, "Hayvan barınaklarına, kırsal alanlara, orman kenarı ve tarım arazileri ile bu gibi yerlere gidenler mümkün olduğunca vücutta açık kısım kalmamasına özen göstermeli, kenelerin daha kolay fark edilmesi nedeniyle açık renkli elbiseleri tercih etmelidir. Dönüşte mutlaka vücut ve elbiseler kene yönünden kontrol edilmeli, kene varsa uygun şekilde uzaklaştırılmalıdır. Vücuda tutunan kene ne kadar kısa zamanda vücuttan uzaklaştırılırsa hastalığın bulaşma riski de o kadar azalmaktadır" diye konuştu.

Kaynak: AA