Anasiad Genel Başkanı Eyüp Kutlucan Açıklaması

Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (ANASİAD) Genel Başkanı Eyüp Kutlucan, Mart ayında yaşanan ihracattaki gerilemenin üzdüğünü söyledi.

Anasiad Genel Başkanı Eyüp Kutlucan Açıklaması
Kutlucan, açıklanan rakamlar sonrasında doların yükselmesi veya hava koşullarının kötü olması türünden mazeretler üretilmemesi, bunun yerine katma değeri yüksek üretim yaparak ihracatın arttırılması gerektiğini söyledi.


TİM verilerine göre, Mart ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,4 gerileyerek 11 milyar 229 milyon dolar olduğunu ve yılın ilk 3 ayında toplam ihracatın yüzde 6,8 gerileyerek 35 milyar 816 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirten Eyüp Kutlucan, “Bu vahim bir tablodur. Çünkü Türkiye’nin üretmek ve ürettiğini satmaktan başka çaresi yok” dedi.

Türkiye’de başarısızlıkların çeşitli mazeretler üretilerek perdelenmeye çalışıldığını vurgulayan Eyüp Kutlucan, “Dolar yükseldi, Rusya’da kriz çıktı, havalar soğuk gitti türünden mazeretler üreterek ihracatımız artmaz. Mazeret tembellerin işidir. Diğer ülkelerin ihracatı neden düşmüyor? Demek ki sorun bizde” şeklinde konuştu.

“YÜKSEK TEKNOLOJİ ÜRETMELİYİZ”
Eyüp Kutlucan, Türkiye’nin klasik üretim modelleriyle ekonomisini büyütmesinin ve Milli gelirini yukarıya çıkarmasının mümkün olmadığını da söyledi.

Standart malların dünyanın her yerinde üretilebileceğini ve her zaman daha ucuza yapanının çıkacağını vurgulayan Kutlucan, “Bizim yapmamız gereken şey, yüksek teknoloji üretmektir. Günümüz dünyasında başarılı olmanın yolu kimsenin üretemediğini üretmekten geçiyor. Bunun için ar-ge ve ür-ge faaliyetlerine önem vermeliyiz. Bu faaliyetleri devlet daha çok desteklemelidir” dedi.

“ROTAMIZ YENİ PAZARLAR”
Doların bütün dünya para birimleri karşısında yükseldiğini ve bu yükselmenin süreceğini de söyleyen Eyüp Kutlucan, dolar ile ihracat yapılan ülkelere yeni süreçte daha fazla ağırlık verilmesi gerektiğini de söyledi.

Dünyada 2015 büyüme beklentilerinde öne çıkan ülkelerin Türkmenistan, Endonezya, Malezya, Hindistan, Katar, Nijerya gibi ülkeler olduğunu ifade eden Kutlucan, “Bu pazarlarda karşımıza yeni fırsatların çıkabilir. Rotamızı dolar ile ihracat yaptığımız ve yıldızları parlayan bu ülkelere çevirmeliyiz” diye konuştu.

Kaynak: İHA