Teminat Mektubu Durum Sorgulama Sistemi Hayata Geçirildi

Teminat mektuplarının elektronik ortamda sorgulanarak doğŸruluğŸunun teyit edilebilmesini ve sahte teminat mektupları nedeniyle bankaların karşŸılaşŸmışŸ oldukları maliyetlerin azaltılmasını hedefleyen Teminat Mektubu Durum Sorgulama Sistemi hayata geçirildi.

Kredi Kayıt Bürosu'ndan (KKB) yapılan açıklamada, Türkiye Bankalar BirliğŸi (TBB) ile KKB'nin ortak çalışŸması sonucu hazırlanan Teminat Mektubu Durum Sorgulama sisteminin Gümrük ve Ticaret BakanlığŸı MüsteşŸarı V. Sezai Uçarmak ile Kredi Kayıt Bürosu (KKB) Genel Müdürü Kasım Akdeniz'in imzaladığŸı protokol ile kullanılmaya başŸlandığŸı ifade edildi.
Gümrük ve Ticaret BakanlığŸı ile KKB tarafından yapılan çalışŸmalar sonucu elektronik sistem üzerinden teminat mektuplarının sorgulanmasına ait altyapı çalışŸmalarının kısa sürede tamamlanarak, tüm gümrük idarelerinin erişŸimine hazır hale getirildiğŸi belirtilen açıklamada, şŸunlar kaydedildi:
"Bankaların sahte teminat mektupları ve teminat mektuplarının teyidi nedeniyle karşŸılaşŸmışŸ olduğŸu maliyetlerin en aza indirilmesi hedeflenirken, sistem sayesinde gümrük işŸlemleri daha hızlı, sorunsuz ve güvenli bir şŸekilde gerçekleşŸecek. Sistemde bugün itibariyle 19 bankanın teminat mektupları sorgulanabilecek. KKB tarafından sisteme diğŸer bankaların da katılımlarının sağŸlanmasına yönelik olarak teknik çalışŸmalar yapılmaya devam edilecek.
KKB tarafından hayata geçirilen Teminat Mektubu Durum Sorgulama sistemi, kamu ve özel kurumların kabul ettikleri teminat mektuplarını bankaya gitmeye ihtiyaç duymadan güvenli bir şŸekilde elektronik ortamda sorgulama yapabilmelerini ve teminat mektubunun ilgili bankanın kayıtlarında mevcut olduğŸunu görebilmeleri sağŸlanacak. Bu sistemin bankacılık sektörünün yanında reel sektör ve kamu sektörünün zaman ve para maliyetini azaltmasının yanında, dolandırıcılığŸa bağŸlı riskleri de azaltması bekleniyor."
 
Kaynak: AA