Osmanlı Döneminin 'Meyve - Sebze Hali' Gün Yüzüne Çıkarılacak

sebze hali olarak kullanılan Selimiye Camisi Meydanı'ndaki Yemiş Kapanı Hanı kalıntılarının ortaya çıkarılması için kurtarma kazısı başlatılacak.

UNESCO Alan Yönetim Başkanı Yusuf Şamiloğlu, Tarihi Arasta Çarşısı'ndaki esnafı bilgilendirme toplantısında, Selimiye Meydan Projesi'nin hayata geçmesi için ön şart olan Yemiş Kapanı Hanı kurtarma kazısının hafta başında başlayacağını söyledi.

Esnafın sorusu üzerine kazının yaz mevsimi başlarına kadar bitirileceğini belirten Şamiloğlu, "Burası bir arkeolojik kazı, sürprizlere açık. Aşağıdan ne çıkacak bilmiyoruz ama yaz başına kadar çalışmaların biteceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Şamiloğlu, çalışmalara yönelik, "Zaten toprak altında. Kazmasaydık da kalsaydı" gibi tepkilerin anlamsız olduğunu vurguladı.
Selimiye Camisi'ne gelir getirmesi için 1600'lü yıllarda yapılan tarihi yapının görmezden gelinemeyeceğini dile getiren Şamiloğlu, şöyle devam etti:
"Zaten tescilli de bir yapı. Kazı bittikten sonra konservasyonunu, yürüyüş yollarını yapacağız. İnsanlar Selimiye'ye çıkarken o alanda yürüyecekler, arkeolojik alanı görecekler. Bu han Selimiye'den sonra yapılmış o yüzden de Selimiye'nin siluetini etkileyecek bir yapı olduğunu düşünmüyorum. Burası 1976 yılında tescilinin ardından üzeri zamanla betonla kapatılmış. Önce o beton hafriyatı aldık ve sondaj kazılarını yaptık. Pazartesi de kurtarma kazısına başlıyoruz. Bir arkeolojik kazıda çalışacak maksimum düzeyde işçiyle çalışacağız. Müze Müdürlüğü kontrolünde 70 işçi yaza kadar işi tamamlamak için çalışacak."
Şamiloğlu, Selimiye Camisi'nin siluetinin Osmanlı'nın çok iyi koruduğunu ancak son dönemde bu hassasiyetin bazı kamu kurumlarının binalarıyla görmezden gelindiğini savundu.
Kaynak: AA