Dünya ve Türkiye’nin Önde Gelen Deprem Mühendisleri Ankara‘da Buluşuyor
Türkiye’nin önde gelen mühendis müşavir firmalarından Prota Mühendislik, 30. kuruluş yılı münasebetiyle önemli bir bilimsel etkinlik düzenleyecek.
AR-GE çalışmalarına katkılarıyla bilinen Prota Mühedislik dünya ve Türkiye’nin önde gelen deprem mühendisliği uzmanı bilim adamlarını Ankara’da bir araya getirecek. Uluslararası sempozyumun ana temasını “Yeni Nesil deprem yönetmelikleri ve deprem mühendisliğinde yeni teknolojiler” olarak belirlendi. İnşaat sektöründeki büyümenin sağlıklı ve kalıcı olabilmesi için öncelikle deprem risklerinin doğru algılanmasının ve bilimsel çözümlerin uygulamaya etkin biçimde yansıtılmasının önemine vurgu yapan sempozyum yöneticileri, konuyu seçerken bu noktadan hareket ettiklerini bildirdi.
Türk akademisyen ve mühendislerinin uzun bir süredir deprem yönetmeliklerimizi daha çağdaş bir yapıya kavuşturmak için çalıştıklarına ve bunun yanı sıra çok kapsamlı bir sismik yalıtım yönetmeliği hazırlığının sürdüğüne dikkat çeken Prota yetkilileri düzenledikleri etkinlikte ana hedefin konunun yerel ve uluslar arası paydaşlarını bir araya getirerek deprem mühendisliğinde yeni gelişmekte olan kavramların, yöntemlerin ve teknolojilerin güncel durumunun anlaşılıp, uygulamalarının tartışılacağı bir ortam hazırlamak olduğunu belirtiler. 26-27 Şubat 2015 tarihlerinde iki gün boyunca sürecek sempozyuma, bu amaçla yönetmeliklerin hazırlık çalışma grup liderliğini yapan Türk akademisyenler ile konuyu uluslararası platformda izleyen dünyanın önde gelen uzman mühendis ve akademisyenleri davet edildiğini bildiren firma yetkilileri, sempozyuma katılan uluslararası konuşmacılar arasında İtalya Pavia Üniversitesi’nden Profesör Michele Calvi, Kanada Toronto Üniversitesi’nden Constantin Christopoulos, Yunanistan Patras Üniversitesi’nde Profesör Michael Fardis, ABD New York Buffalo Üniversitesi’nden Profesör Andre Filiatraut ve Slovenya Ljubliana Üniversitesi’nden Profesör Peter Fajfar, Amerika başta olmak üzere Avrupa ve dünyanın ileri gelen depreme maruz ülkelerinde kullanılan yeni nesil deprem yönetmeliklerine ve bu yönetmeliklerdeki tasarım felsefesine yönelik sunumlar yapacaklarını bildirdiler.
Yoğunluklu ileri teknik bilgilerin paylaşılacağı sempozyumda ayrıca değişik uygulama örneklerine de yer verileceği bildirilen açıklamada, Kaliforniya’dan Dr. Farzad Naeim ile Boğaziçi Üniversitesi’nden Profesör Mehmet Nuray Aydınoğlu, yüksek katlı yapıların deprem performansı üzerine Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye’den örnekler vereceğini, Japonya Kyoto Üniversitesi Profesörü Masayoshi Nakashima ise Japonya’da uygulanan yeni teknolojileri ve tasarım ile inşaat arasındaki olumlu işbirliğini anlatacaklar.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Yapı ve Deprem Mühendisliği Profesörü Haluk Sucuoğlu ile Pavia Üniversitesi Profesörü Michele Calvi’nin eş-başkanlıkları yürüttüğü sempozyumda deprem ve yapı mühendisliği alanında Türkiye’nin ileri gelen bilim adamlarından Boğaziçi Üniversitesi’nden Mehmet Nuray Aydınoğlu yeni nesil deprem yönetmeliğine göre yüksek yapıların performansı üzerine bilgi aktarırken, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitü Müdürü Profesör Mustafa Erdik, yeni Türk Deprem Yalıtım Yönetmeliğinin Birleşik Devletler, Avrupa ve Japon Yönetmelikleri ile mukayesesinin ortaya koyulacağı bildirildi.
Yine ayni Enstitüde Profesör olan Sinan Akkar, ülkemizin ihtimal hesaplarına dayalı olarak güncellenmiş yeni sismik tehlike haritası ve haritanın deprem tasarımına etkisi üzerine bilgiler sunacağı belirtildi.
Konuyla ilgili Prota Mühendislikten yapılan açıklamada günümüzde deprem mühendisliğinde artık tek hedefin can kayıplarının önlenmesi olmadığına vurgu yapılırken, uzmanlar tüm kayıpların birlikte ele alındığı performans esaslı deprem mühendisliği kavramına dikkat çekerek sempozyumdan beklentilerinin 2015 yılında yürürlüğe girecek yeni deprem yönetmeliği ve deprem yalıtım mevzuatlarına yönelik olarak kamuda ve tüm yatırımcı, yapımcı, teknik müşavirlerden oluşan mühendislik camiasında farkındalığın arttırılmasına katkı koymak olduğunu bildirildi.
Bu beklentiyi destelemek üzere, sempozyum programına, üniversitelerin İnşaat Mühendisliği bölümü Öğretim Üyeleri, Lisansüstü ve doktora öğrencilerinin katılabileceğini bildiren firma yetkilileri ‘Deneyim paylaşımı ve Teknik Gezi’ adlı paralel etkinlikler eklendiğini, bu etkinlikler sayesinde sempozyuma katılan uluslararası değerli akademisyen ve uzmanların engin deneyimlerini genç mühendislerle paylaşılmış olacağını bildirdiler.
Bunun yanı sıra etkinliğin devamında Türkiye’de önde gelen yapılarından; modernizasyon, yeniden kullanım ve tarihi yapı güçlendirmesinin ilk örneklerinden CER Modern binası, konvansiyonel, çelik ve prefabrik karkas sistem ile inşa edilen Ankara Hızlı Tren Garı inşaatı ile şişme kalıp yönteminin ülkemizdeki tek uygulaması olan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası binaları inşaatı yapılarına tasarım mühendislerinin rehberliğinde teknik geziler de düzenleneceği bildirildi.
Açılış konuşması PROTA A.Ş. kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi Jozef Kubin tarafından yapılacak olan sempozyum etkinliğinin açış konuşmalarının Türk Mimar Mühendis ve Müşavirler Birliği Başkanı Temelsu A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Demir İnözü ile İstanbul Proje Koordinasyon Birimi Direktörü Kazım Gökhan Elgin tarafından yapılacağı belirtildi.
Mühendisliğin yanı sıra sanatı da ön plana çıkarmayı hedeflediklerini belirten firma yetkililer, 26-27 Şubat 2015 tarihlerinde Ankara CER MODERN’de gerçekleşecek sempozyuma kamudan, üniversitelerden, yapım ve müşavirlik sektöründen yoğun ilgi olduğunu, şimdiden 600 ü aşkın kaydın yapıldığını ve katılımcıların teknik ve teknolojik bilgi dağarcıklarını geliştirirken aynı zamanda Ankara’nın en önemli sanat ve etkinlik merkezinin sunduklarından da yararlanabileceğini bildirdi