Erdoğan'dan Küba liderine nasihat

Ermenistan’a uzattıkları elin hep havada kaldığını hatırlatan Erdoğan, “100 yıl önce yaşanan Çanakkale örneğinde de görüldüğü gibi, tarihten husumet çıkarmak yerine barış ve dostluğa odaklanmak bizi daha aydınlık bir geleceğe taşıyacaktır” dedi.

Erdoğan'dan Küba liderine nasihat
Erdoğan'dan Küba liderine nasihat
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bogoto Externado Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi’nin işbirliğiyle düzenlenen “1915: Osmanlı İmparatorluğu’nun En Uzun Yılı Sempozyumu’nda katılımcılara hitap etti.

Erdoğan şu mesajları verdi: “1915’teki acı hadiseler, bugüne kadar egemenler tarafından yazılan bir tarih gözlüğüyle okunmuştur. Eğer Ermeni diasporası samimiyse, biz arşivlerimizi açıyoruz. Ermenistan ve üçüncü ülkelerde varsa onlar da açsınlar. Görevlendirelim tarihçi, siyaset bilimci, hukukçuları. Tarih, parlamentolarda siyasi kararlar alınarak yazılamaz. Ermenistan’a biz el uzattık. Geçen yıl 23 Nisan’da yazdığım mektupla yeni bir sayfa açmanın gayreti içinde olduk. Ermeni diasporasının da etkisiyle bizim elimiz her seferinde havada kaldı. Samimi çağrılarımızı tekrarlıyoruz.”

SOYKIRIMLA SUÇLAMADIK

Erdoğan, “Çanakkale Savaşları’nın 100. yıl dönümünde, Türkiye’de büyük bir uluslararası merasim düzenlenecek. Ermenistan devletini de davet ettik. Nezaket kurallarını çiğneyen açıklamalarla, bir kez daha diyaloğun önünü kapattılar. Birinci Dünya Savaşı’nın hemen öncesinde Balkanlar’da sayıları milyonlarla ifade edilen bir Müslüman nüfus, çatışmalarda ve sürgün yollarında hayatını kaybetti. Ama biz bundan hareketle kimseyi soykırımla suçlamıyoruz. Tarihi olayların kendi dönemleri ve kendi şartları içinde değerlendirilmesi gerektiğini ifade ediyoruz. 100 yıl önce yaşanan Çanakkale örneğinde de görüldüğü gibi, tarihten husumet çıkarmak yerine barış ve dostluk unsurlarına odaklanmak bizi daha aydınlık bir geleceğe taşıyacaktır” dedi.

ADALET VE BARIŞ ÇAĞRILARIMIZDAN RAHATSIZ OLDULAR

Erdoğan, “Türkiye’nin, hiçbir ülkenin sınırlarında, hiçbir ülkenin topraklarında ve içişlerinde gözü yoktur, niyeti yoktur. Türkiye, teröre çok ağır bedeller ödemiş bir ülke olarak, her türlü terörün ve terör örgütünün kesin ve net şekilde karşısındadır. Türkiye, 100 yıl önce Birinci Dünya Savaşı’nda yapılan çatışma ve kriz tasarımlarının da karşısında olan, buna çok haklı, çok makul ve seviyeli itirazlar getiren bir ülkedir. Çünkü biz bölgemizde barış istiyoruz, dostluk, kardeşlik istiyoruz, adalet istiyoruz. Bundan başka bir talebimiz asla yoktur. Özellikle bugünlerde, bazı uluslararası gazete, dergi veya televizyonlarda ya da sosyal medyada, Türkiye hakkında çıkan haberlere herkesin temkinli ve dikkatli yaklaşması gerek. Bizim insani çağrılarımızdan, adalet ve barış çağrılarımızdan rahatsız olanlar, medya yoluyla bizi karalamaya çalışıyorlar. Türkiye, bölgesinde demokrasisi en ileri standartlara sahip ve demokrasisini her gün daha da güçlendiren bir ülke. Türkiye’de Irak ve Suriye’den 2 milyon sığınmacı bulunuyor. Bütün Avrupa ne kadar Suriyeli göçmeni kabul etmiş bunu biliyor musunuz? 130 bin” dedi.

OSMANLI BÖLGEDE BÜTÜN DİNLERİ BARIŞ İÇİNDE YAŞATTI

Bugün, İsrail ve Filistin’in bulunduğu toprakların, Birinci Dünya Savaşı öncesinde Osmanlı Devleti’nin egemenliğinde olduğunu hatırlatan Erdoğan, “Osmanlı Devleti’nin, tesis ettiği mükemmel idare sistemiyle, bu bölgeyi adaletle yönetti, huzurlu ve güvenli bir bölge olarak muhafaza etti. Müslümanlar, Hristiyanlar ve Museviler özgürce ibadetlerini yaparak, kutsal mekanlarına özgürce giderek, birbirleriyle barış ve hoşgörü içinde yaşadı. Birinci Dünya Savaşı’nın hemen öncesinde, Osmanlı Sultanı 2. Abdülhamit’e, Kudüs ve Filistin’de toprak satması ve buralara göçmenlerin yerleştirilmesi için çok ağır baskılar yapıldı. Kabul etmedi. Abdülhamit düşürüldü, Birinci Dünya Savaşı yapıldı, Osmanlı Devleti bu topraklardan çekildi ve işte o andan itibaren, bu bölge kanla, gözyaşıyla, zulümle anılmaya başlandı. Filistin’e çok yoğun bir göçü oldu, demografi değişti. İsrail, bugün hala sınırlarını genişletmenin, Filistin topraklarını daha fazla işgal etmenin gayreti içinde. İsrail, 1967 öncesi sınırlarına çekilmeli, Doğu Kudüs’ün başkent olduğu bir Filistin devletinin kurulmasına, Filistinlilerin egemenlik haklarına saygı göstermeli” dedi.

SANTOS'A TEŞEKKÜR İÇİN İKİNCİ TWEET

Erdoğan, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabı üzerinden ikinci tweet’ini Kolombiya’dan attı. Erdoğan, Kolombiya ziyaretinin verimli neticeler doğuracağına inandığını belirterek, ev sahipliği için Cumhurbaşkanı Juan Manuiel Santos’a teşekkür etti. Erdoğan, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabı üzerinden Kolombiya ziyareti ile ilgili değerlendirmede bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kolombiya’ya yaptığı ziyaretin verimli neticeler doğuracağına inandığını belirterek, ev sahipliği için Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos’a teşekkürlerini iletti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca Kolombiya Cumhurbaşkanı Santos ile birlikte çekilen fotoğrafını da paylaştı.