Kuş Cenneti Marka Olma Yolunda İlerliyor

Samsun Büyükşehir Belediyesi, büyük önem verdiği projelerinin başında gelen Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti için tanıtım ve farkındalık oluşturmak için çaba gösteriyor.

Kuş Cenneti Marka Olma Yolunda İlerliyor
Kuş Cenneti’nde yapılan beton yol çalışmalarının ve tesislerin kullanıma hazır hale getirilmesinin ardından bölgeye görsel zenginlik katmak adına çalışmalar hızlandı. Alandaki çirkin ve kaçak yapılaşmaları ortadan kaldıran Büyükşehir Belediyesi ekipleri stetik uygulamalar kapsamında havaalanından itibaren şehrin belirli noktalarına Kuş Cenneti’ni tanıtan taglar ve tanıtım materyalleri yerleştiriyor. Samsun’un markası olmaya aday bir proje olarak yürütülen Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde yaşayan canlıların özellikle kuşların rahatsız olacağı her türlü uygulamadan kaçınılıyor. Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde tespiti yapılan 350 kuş, 355 bitki, 29 balık, 9 çift yaşamlı, 12 sürüngen ve 33 memeli türü koruma altına alındı. Nesli tükenmekte olan 15 kuş türünün de varlığını sürdürebilmesi için yoğun çaba harcanıyor.

Öte yandan, Kuş Cenneti’nin tanıtımı için çalışmalarını sürdüren Samsun Büyükşehir Belediyesi, bu kapsamda bastırdığı Kuş Cenneti temalı takvimleri Samsun’un dört bir yanında vatandaşlara dağıtıyor. “Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti görülmeyi bekliyor” mesajı verilen takvimde Kuş Cenneti’nde çekilen birbirinden güzel kuşların fotoğrafları yer alıyor. Takvimden edinmek isteyen vatandaşların Samsun Büyükşehir Belediyesi Çözüm Merkezi’nden temin edebileceği duyuruldu.

KUŞ CENNETİ’NE DOĞAYLA UYUMLU YOL

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Kızılırmak Kuş Cenneti’ne giden yolun yapımı sırasında doğayı tahrip etmeyen iş makinelerinin kullanıldığını ve yol güzergahı boyunca doğaya uyumlu malzemenin seçildiğini söyledi.

Ulaşılamayan yer senin değildir diyerek yola çıkan Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin Kızılırmak Kuş Cenneti güzergahındaki yolu doğayla uyumlu olarak hayata geçirmesi gören herkesin takdirini topluyor. Dünyanın en önemli sulak alanlarından birisi kabul edilen ve Uluslararası Ramsar (Özellikle Su Kuşları Yaşama Ortamı Olarak Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar Hakkında Sözleşme) alanı da olan Kızılırmak Deltası’nın artık profesyonel bir yönetim anlayışı ile dünyaya açıldığını anlatan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Kuş Cenneti’nin yolunu yaparken bile doğayla uyumlu olması konusunda büyük çaba sarf ettiklerini söyledi.



DOKAP YEŞİL YOL KAPSAMINDA HİBE DESTEĞİ SAĞLADI

Kuş Cenneti yolunda 10.7 km beton yol, 7.4 km BSK yol, Yörükler Mahallesi’ne 1.4 km BSK yol yapıldığını hatırlatan Başkan Yılmaz, "Burada DOKAP tarafından Yeşil Yol kapsamında hibe desteği aldık. Bunun dışında yol güzergahı boyunca özellikle sarı çizgileri kullanarak daha doğaya uygun olmasını sağladık. Yolun yapımı sırasında doğayı tahrip etmeyen iş makineleri kullanarak, tüm güzergahlarımızda doğayla uyumlu malzemeleri seçtik" diye konuştu.

“SANKİ CENNETİN KAPILARI SİZE AÇILIYOR”

Kış döneminde 100 bin dolayında su kuşunun deltada kışladığına da dikkat çeken Başkan Yılmaz, "Kuş Cenneti tabelasından içeri girdiğiniz anda sanki cennetin kapıları size açılıyor. Arabayla ilerlemeye başladığınızda etrafınızda birçok değişik kuş da uçmaya başlıyor. Her birini gördüğünüzde ayrı bir güzellik, ayrı bir estetik. Görüp mest olmamak neredeyse imkansız. Kiminin boynunda gerdanlık gibi yuvarlak bir halka oluşturan farklı bir renk var, kiminin uzun aşağı doğru dönen gagası. Bu güzelim canlılarımız ve Kızılırmak Kuş Cennetimiz bu kent için büyük bir zenginlik ve ne kadar geliştirirsek Samsun’a da katkısı o kadar büyük olur” dedi.

Kaynak: İHA