Bolu'da Mehmet Akif Ersoy Anıldı

İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy, Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde (AİBÜ) düzenlenen programla anıldı.

Öğrenci Konseyi tarafından Kongre Merkezinde düzenlenen programda, Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cevdet Şanlı, "Mehmet Akif ve Gençlik", AİBÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halit Karatay ise "Asım’ın Nesli ve Karakter Özellikleri" başlıkları altında Mehmet Akif’in ve sanatının ne kadar anlaşıldığını ele aldı.

Programda ilk sunumu yapan Şanlı, Akif’i iyi tanıyabilmek için diline vakıf olmak gerektiğini vurgulayarak, yeni neslin bu dili anlamamasının problem olduğunu söyledi.

"Onun dilini hayatından, inancından, fikri şahsiyetinden ayrı düşünmek imkansızdır" diyen Şanlı, "Dilinin en açık özelliği sade ve tabii olmasıdır. Bugün bize ağır gelse de şiirinde kullandığı dil edebi Türkçe'dir. Halkın günlük hayatını yansıtan Türkçe'dir. Akif, sade söylüyordu ancak bu alelade ve laubali değildi. Üslubu çok seslidir. Akif'i tanımak, anlamak ve gelecek nesillere onu benimsetmek istiyorsak onun eserini günümüze taşımak, eserinden hareket etmek mecburiyetindeyiz. Akif'e vefa borcumuzu ödemek, Asım'ın neslini yetiştirmek istiyorsak gençlerimize onu sevdirmenin yolunu bulmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Karatay ise karakteri oluşturan değerlerin toplamına fazilet veya erdem dendiğini belirterek, "Mehmet Akif de bu kişiyi, bu karakteri Asım'da buluyor. Bu dönem aydınlar, özellikle iyi bir karakter yetiştirilmediğinden dem vuruyorlar ve çözümün iyi nesiller yetiştirmek olduğuna karar veriyorlar. İmparatorluğun ıslahı, medeniyette özellikle fen alanında, idari anlamda geri kalmışlığın reçetesini Mehmet Akif, iki temel değerde görüyor. Biri muhalefet yani bilgi, ikincisi de fazilet yani erdemdir. Mehmet Akif, imparatorluğun kurtuluşunu, yeniden yükselmeyi kendi öz değerlerinde arıyor" şeklinde konuştu.

Programın sonunda Karatay ve Şanlı'ya AİBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Gençer tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.

Program, öğrencilerin sorularının yanıtlanmasının ardından sona erdi.

Kaynak: AA