Teknolojik Afetler Depremle Yarışıyor

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetmeliği Başkanlığı, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ve AFAD iş birliğiyle düzenlenen ‘Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi’ eğitimleri başladı. 16-27 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek eğitimlerle iş dünyası temsilcileri afetlere karşı bilgilendirilecek.

Teknolojik Afetler Depremle Yarışıyor
AFAD’ın Avrupa Birliğinde ‘Seveso Direktifi’ olarak bilinen ‘Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Yönetmeliği’ çerçevesinde yapılan ‘Afete Hazır İşyeri Kampanyası’nın Bursa etabı başladı.

Daha önce Kocaeli, İstanbul ve Ankara’da yapılan ‘Büyük Endüstriyel Kazalar Eğitimi’nin dördüncüsüne BTSO ev sahipliği yapıyor. 16-27 Kasım tarihleri arasında yapılacak eğitimlerin açılışına Vali Yardımcısı Emir Osman Bulgurlu, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran, AFAD Planlama ve Zarar Azaltma Daire Başkan Vekili Serdar Erbaş, Bursa İl Afet ve Acil Durum Müdürü İbrahim Tarı ile iş dünyası temsilcileri katıldı.

"133 TEKNOLOJİK AFETTE 6 BİN İNSAN ÖLDÜ"

İlker Duran, gelişen teknolojinin kalkınma hedeflerine katkı sağlarken riskleri de beraberinde getirdiğini belirterek, “Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’mızın yayınladığı büyük endüstriyel kazalara dair yol haritası stratejisinde yer alan bilgiye göre, Türkiye’de bugüne kadar raporlanan 133 teknolojik afette 6 bin insan hayatını kaybetti. Bu kazalarla ortaya çıkan ekonomik kaybımız yaklaşık 300 milyon dolara ulaştı. Gerek insan hayatı ve çevre, gerekse de maddi açıdan önemli hasarlara sebebiyet veren bu kazaların nerede ve ne zaman gerçekleşeceğini önceden bilmemiz mümkün değildir. Ancak kazaların oluşma mekanizmalarının incelenmesi, kaza önleme ve kontrol stratejileri geliştirilerek muhtemel riskin azaltılabilmesi mümkündür” dedi.

AFAD Planlama ve Zarar Azaltma Daire Başkan Vekili Serdar Erbaş, Türkiye ekonomisine yön veren şehirlerden Bursa’da yapılan bu eğitimin önemine işaret ederek, “Sürdürülebilir kalkınma, ancak etkili bir afet yönetimi anlayışı ile mümkündür. Kalkınmayı ve afetlerle mücadeleyi eş zamanlı yürütebilmek için bu eğitimleri gerçekleştiriyoruz. Bu eğitimin büyük bir adım olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Bursa AFAD İl Müdürü İbrahim Tarı, küreselleşen dünyada artık doğal afetler kadar insan kaynaklı afetlerin sayısının ve şiddetinin arttığına dikkat çekerek, “Afetlere gerek hazırlık, gerekse müdahale hayati önem taşıyor. Bu eğitim, büyük endüstriyel kazalara hazırlıklı olmamamızı ve zararlarını azaltmamızı sağlayacak. AFAD olarak ‘herkese her yerde her zaman eğitim’ sloganı ile hareket etmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA