Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi'nde Çalışmalar Hızlandırıldı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nce yapılması planlanan Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi için başlatılan yol çalışmalarının yüzde 90’ı tamamlanarak, temel atmaya hazır hale getirildi.

Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi'nde Çalışmalar Hızlandırıldı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nce, Çınar ilçesi Sevindik Mahallesi’ne kurulacak Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi için çalışmalar devam ediyor. Kent merkezi ve 10 ilçenin katı atık sorununu çözecek olan tesis, toplam 34 milyon 46 bin Euro’ya mal olacak. Tesis, belediyelerin sınırları içindeki katı atık sorununu, geri kazanım, işleme ve bertaraf aşamalarına kadar bütün aşamaların yönetilmesi ve işletilmesini içeriyor. Tesis tamamlandığında, bir adet düzenli depolama sahası, bir adet 15 bin ton kapasiteli kompost tesisi, bir adet sızıntı su arıtma tesisi, bir adet tıbbi atık sterilizasyon tesisi, bir adet ambalaj atığı ayırma tesisi, 4 adet aktarma istasyonu ve 4 adet çöp depolama alanı kurulacak. Ayrıca tesiste çöplüklerin kapatılıp yerine yeşillendirme çalışmaları da yürütülecek.

“2017’DE FAALİYETE GİRECEK”

Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi çalışmalarına ilişkin bilgi veren Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Deniz Kıraç, kentin en önemli projelerinden biri olan tesis için çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Tesisin yaklaşık bin 300 dekarlık alanda kurulacağını ve düzenli depolama sahasının bulunacağını kaydeden Kıraç, “Planladığımız yolun yüzde 90’nını tamamlamış durumdayız. Yolun altyapısı, kazıları ve düzeltilmesi de bitti. Şu an sadece üstyapı çalışmaları kaldı” dedi.

Tesisin bulunduğu alanın oldukça zor bir zemine sahip olduğuna dikkat çeken Kıraç, çöp depolama alanının seçiminde rüzgar, tarım alanı, kent yerleşim alanlarına uzaklık ve yakınlıkları, yeraltı su kaynakları ve göçmen kuşların göç yolları göz önünde bulundurularak seçildiğini söyledi.

Tesisin 2016’da tamamlanacağını, 2017 yılı başında da faaliyete geçeceğini anlatan Kıraç, “Daha önce Mardin yolu üzerinde bulunan ve çöp transfer istasyonu olarak kullandığımız alanın hemen yanında tıbbi atık sterilizasyon, ambalaj atıkları ve idari binanın yapımı için de çalışmalara başladık. Bu tesislerin çalışmaları da Mart 2016’ya denk gelecek biçimde yürütülüyor. Programa göre ilk önce düzenli depolama sahası bitecek. Buna paralel olarak mevcut kent merkezi ve ilçelerin çöp sahalarının rehabilitasyonu yapılacak” diye konuştu.

“ÇÖPTEN ENERJİ ELDE EDECEĞİZ”

Projenin kent açısından oldukça önemli olduğuna işaret eden Kıraç, “Ekolojik bir yaklaşımla projeye yaklaşıyoruz. Tüm atık toplama yöntemini Avrupa Birliği standartlarına uygun bir hale getiriyoruz. Bununla birlikte kent daha sağlıklı bir çevreye kavuşmuş olacak. Tesis sayesinde bundan sonra çöplerden enerji elde edeceğiz. Bu enerji maksimum seviyeye geldiğinde yıllık 17 milyon kar elde etmiş olacağız” dedi.

Kaynak: İHA