İsrail'in Filistinlilere Yönelik İhlalleri

Tunus Barolar Birliği, israil'in işlediği suçların yasal takibi için komisyon kurdu

Nobel Barış Ödülü alan Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü'nde biri olan Tunus Barolar Birliği, İsrailli yetkililerin Filistinlilere yönelik işlediği suçların yasal takibi için bir savunma komisyonu kurdu.

Barolar Birliği üyesi avukatlar ile hukuk öğrencileri, başkent Tunus'taki Adalet Sarayı önünde toplanarak "Canımız kanımız sana feda olsun Filistin", "Ne pazarlık ne barış sadece direniş" ve "Bıçak ve taşla Filistin özgür olacak" sloganları attı. Barolar Birliği Başkanı Muhammed el-Fadıl bin Mahfuz, dörtlünün Nobel Ödülü kazanmasının Filistin meselesinin desteklenmesi bakımından büyük bir itici güç olacağını kaydetti.

Avukat Abdunnasır el-Uveyni, kurulan komisyonun Avrupa'da bulunan diğer komisyonlarla işbirliği içinde Filistinlilere karşı suç işleyen İsrailli askeri ve siyasi yetkililerin uluslararası yargıya sevk edilmesi için çalışacağını ifade etti.

Avukat Hasan el-Gadbani ise Tunus'taki siyasi partiler arasında var olan husumet nedeniyle insanların Filistin meselesini ikinci plana ittiğini, bunu sonlanması durumunda meselenin yeniden gündeme geleceğini belirtti.

Norveç Nobel Komitesi, 2015 Barış Ödülü'nü, 2011'deki Yasemin Devrimi'nin ardından Tunus'ta çoğulcu demokrasinin kurulmasına katkıda bulunan Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü'ne vermişti.

Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü, 2013 yılında ülkede meydana gelen siyasi suikastlerin ardından yaşanan siyasi ve güvenlik krizleri nedeniyle dört sivil toplum örgütünün bir araya gelmesiyle oluşturulmuştu.

Söz konusu dörtlü içinde "Tunus Genel İşçi Sendikası", "Tunus Sanayi, Ticaret ve El Sanatları Konfederasyonu", "Barolar Birliği" ve "İnsan Hakları Birliği" bulunuyor.
Kaynak: AA