Kışla Birlikte 'Grip' De Kapıda

Mevsim değişimi ile birlikte yaygınlaşan ve ölüm riski de taşıyan grip hastalığı nedeniyle hastanelere başvurular artarken uzmanlar "aralık ayına kadar aşı olun" çağrısında bulunuyor.

Bulaşıcı Hastalıkları Önleme Derneği (BUHASDER) Başkanı ve Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Şefi Doç. Dr. Şükran Köse, AA muhabirine yaptığı açıklamada, damlacık yoluyla bulaşan gribin bulaşma riskinin mevsim geçişlerinde fazlalaştığını hatırlattı.

Çocuk ve yaşlıların risk grubunda olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Köse, kronik hastalığı olanlarda da gribin zatürre ve menenjit gibi komplikasyonlara neden olduğunu ve ölümlere yol açabileceğini kaydetti.

Kapalı ortamlarda gribin bulaşma riskinin daha yüksek olduğuna işaret eden Şükran Köse, "Özellikle geçiş mevsimlerine dikkat etmek gerekiyor. Vücudun biyolojik ritmi değişiyor. Hastalıklara karşı savunmamız azalıyor. Kapalı ortamlarda grip daha çabuk bulaşıyor" dedi.

- Aşı dönemi de geliyor

Grip nedeniyle hastanelere başvuruların başladığını anlatan Köse, aşı döneminin de ekim ayının sonu ve aralık ayının başı arasında olduğunu ifade etti.

Aşı sıkıntısı olmadığını vurgulayan Doç. Köse, sağlık çalışanları, toplu yerlerde çalışanlar, kreşteki çocuklar, huzurevi sakinleri, 65 yaş üstü olanlar, diyabet ve kalp hastaları, böbrek ya da karaciğer nakli olanlar, bağışıklık sistemi baskılananlar gibi  "risk grubu" üyelerinin hastanelerde ücretsiz grip aşısı olabileceğini ifade etti.

Grip olmadan aşı olmak gerektiğini vurgulayan Köse, çok sık hastalananlar, öğretmenler gibi risk grubunda yer almayanların da eczanelerden aşıyı tedarik edip bir sağlık kuruluşuna başvurabileceğini belirtti.

Eczanede aşılanmanın doğru olmadığını da aktaran Şükran Köse, "Yumurtaya alerjisi olanlarda grip aşısı risk oluşturabiliyor. Bu nedenle aşının eczanelerde yapılmasını önermiyoruz. Bir sağlık kuruluşu bu anlamda daha güvenilir olacaktır" ifadelerini kullandı.

- Aşıdan önce hijyen önemli

Grip konusunda istatistiksel ortalama vermenin mümkün olamayacağını ifade eden Köse, " Bir kişi senede 5 kez grip olur, bir başkası hiç olmayabilir. Bu tamamen kişinin bağışıklık sistemine, beslenme biçimine bağlı olarak değişecektir" diye konuştu.

Dengeli beslenme, sık el yıkama, maske kullanımı gibi yöntemlerle grip bulaşma riskinin azaltılabileceğini de ifade eden Şükran Köse, odayı sık sık havalandırma, havlu gibi kişisel eşyaları ayırmanın da etkili bir önlem olabileceğini söyledi.

Şükran Köse, gribin yanı sıra yağmurların artması ve suların kirlenmesine bağlı olarak ishallerin de sonbahar döneminde artış gösterdiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA