'Erişiyorsam Varım! İstanbul' Projesi

Proje kapsamında, "Engelli Bireyler İçin Kültür ve Sanat Hayatına Erişim" paneli gerçekleştirildi

İSTANBUL - İstanbul Modern'de, "Engelli Bireyler İçin Kültür ve Sanat Hayatına Erişim" konulu panel düzenlendi.

"Erişiyorsam Varım! İstanbul" projesi kapsamında gerçekleştirilen etkinliğe, İsveç'te faaliyet gösteren ve kar amacı gütmeyen "Share Music Sweden" adına katılan Sophia Alexandersson, çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.

Çalışmalarının temelinde insan faktörünün yer aldığını ifade eden Alexandersson, "Performans sanatlarıyla ilgili kısa eğitimler ve performanslar sergiliyoruz. Engelleri olan ve engelleri olmayan bireylerin birlikte performans sergileyebilmesi için kısa süreli eğitimler düzenlemeye başladık. Son derece kapsayıcı bir çalışma düzenimiz var. Herkesin değerinin aynı olduğundan hareketle çalışıyoruz" dedi.

Panele katılan dansçı ve koreograf Tuğçe Tuna, "Farklı Bedenlerle Dans" projesini ve projenin amaçlarını anlattı.

Projeye 14 yıl önce başladıklarına dikkati çeken Tuna, "Engel, kelimesinin özne olmadığı ortamlarda, sanatsal bir aksiyon olarak dans ve grup sunumları hazırlıyoruz. Çünkü benim için, kişilerin biricik olan fiziksel özellikleri önemli" diye konuştu.

Ankara Engelsiz Filmler Festivali'nden Kıvanç Yalçıner, festivalin hikayesini ve amacını izleyicilere aktardı.

Festivali, herkesin kültürel yaşama katılma hakkına sahip olduğu gerçeğinden yola çıkarak tasarladıklarını kaydeden Yalçıner, üç yıldan bu yana Ankara'da devam eden festivaldeki deneyimleri katılımcılarla paylaştı.

İstanbul Modern ekibi de Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat Tasarımı Fakültesi işbirliğiyle çocuklar ve engelli bireyler için gerçekleştirdikleri eğitimler ve sosyal projeleri anlattı.

Panelin sonunda Tuğçe Tuna ve ekibi izleyicilere dans gösterisi sundu.
Kaynak: AA