Derleme Gün İçinde Yayınladığımız 'Paris'teki Saldırı' Haberlerimizi Derleyerek Yeniden Yayımlıyoruz. Saygılarımızla, Aa.

Fransa, bu öğleden sonra başkent Paris'te haftalık mizah dergisi Charlie Hebdo'nun bürosuna düzenlenen ve 12 kişinin yaşamını yitirdiği silahlı saldırıyla sarsıldı.

Kimliği bilinmeyen ve yüzleri maskeli üç saldırgan, mizah dergisinin Paris'teki bürosuna Kalaşnikof tipi silahlarla düzenledikleri baskında, dördü karikatürist, ikisi polis memuru 12 kişiyi vurarak öldürdü, üç kişiyi ağır yaraladı. Saldırganların, olaydan hemen sonra siyah bir araçla kaçtığı öğrenilirken, ülke genelinde güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı.
Olay yerine giderek açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, mizah dergisine yapılan saldırıyı şiddetle kınadı ve bunun, kesinlikle bir terör saldırısı olduğunu söyledi.

Hollande, Fransa'nın "özgürlükler ülkesi olduğundan böyle bir saldırı yaşadığını", ülke olarak büyük bir şok içinde olduklarını ifade etti.

Charlie Hebdo dergisinin, saldırıdan yaklaşık iki saat önce resmi Twitter hesabından paylaştığı, terör örgütü IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi olarak çizilen bir karakter ve "Herkese sağlık dolu bir yıl diliyorum" sözlerinin yer aldığı karikatür dikkatleri çekti.
Saldırı üzerine Fransız kabinesi, kriz toplantısı için Elysee Sarayı'nda bir araya geldi. Fransa Başbakanlığı'ndan yapılan açıklamada, alışveriş merkezleri, toplu taşıma araçları ve basın kuruluşlarının ofislerinde güvenlik önlemlerinin en üst düzeye çıkarıldığı bildirildi ve halka dikkatli olmalı çağrısında bulunuldu.
Polisin saldırganların yakalanması için operasyon düzenlendiği belirtilirken, saldırganlarla karşı karşıya gelinmesi halinde çatışma çıkması ihtimalinden endişe ediliyor.
Paris'in ünlü Republique Meydanı'nda da yerel saatle 19.00'da ifade ve basın özgürlüğü için eylem düzenlenecek.
- Saldırıya tepkiler
Paris'teki saldırı siyasetçilerin ve uluslararası örgütlerin tepkisini çekti.
Başta ABD Başkanı Barack Obama, İngiltere Başbakanı David Cameron, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras ve Fransa'da Halk Hareketi Birliği (UMP) lideri, eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy olmak üzere liderler ve makamlar saldırıyı kınarken, NATO, AB, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve Uluslararası Af Örgütü'nden de saldırıya yazılı açıklamalarla kınamalar geldi.
Fransa İslam Konseyi de olayı sert bir dille kınayarak saldırının Müslümanlara mal edilmemesi gerektiğini vurguladı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da 7. Büyükelçiler Konferansı sırasında gündeme ilişkin soruları yanıtlarken saldırıyla ilgili olarak, "Terörün her türlüsünü nefretle kınıyoruz, hangi dilden, hangi ırktan, hangi bölgeden gelirse gelsin, sebebi ve amacı ne olursa olsun terörün her türlüsüne karşıyız ve terörle mutlaka mücadele edilmesi gerekiyor" açıklamasını yaptı.
Çavuşoğlu, dünyanın en büyük eksiklerinden birinin terörle mücadele olduğunu vurgulayarak IŞİD'le mücadelede kapsamlı strateji eksikliğinden dolayı sonuç alınamadığını söyledi ve "Avrupa'yı özellikle tehdit eden, Avrupa'da halkları ve değerleri tehdit eden başka bir unsur ise yıllardır vurgulamaya çalıştığımız, altığı çizdiğimiz, her platformda hatırlatmaya çalıştığımız, Avrupa'da birçok bölgede artan ırkçılık, yabancı düşmanlığı, ayrımcılık ve islamofobidir" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA