Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Şahin Açıklaması

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, ABD'nin terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'ne karşı uluslararası koalisyon oluşturulma kararına ilişkin, "Biz prensip olarak özellikle Orta Doğu'daki sorunların dış müdahalelerle değil, bu ülkelerin ve bu ülke halklarının ve yöneticilerinin bir araya gelerek sağlanacak çözümün daha sağlıklı sonuçlar vereceği düşüncesindeyiz" dedi.


Mardin Vali Yardımcılığı görevine atanan Ovacık Kaymakamı Bahattin Çelik'in Ovacık Spor Lisesi yemekhanesindeki veda yemeğine katılan Şahin, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ABD'nin IŞİD'e karşı uluslararası koalisyon oluşturulma kararını nasıl karşıladıklarının sorulması üzerine Şahin, şunları söyledi:

"Biz prensip olarak özellikle Orta Doğu'daki sorunların dış müdahalelerle değil, bu ülkelerin ve bu ülke halklarının ve yöneticilerinin bir araya gelerek sağlanacak çözümün daha sağlıklı sonuçlar vereceği düşüncesindeyiz. Eğer şu anda Irak başta olmak üzere Orta Doğu'da büyük bir sancı devam ediyorsa ve bu sancı birtakım terör örgütlerinin de üremesine yol açmışsa bunu dış müdahaleler sonucu o bölgenin şartlarının doğurduğunu düşünüyoruz."

"Şu anda Suriye'de ve Irak'ta faaliyette bulunan ve basına yansıdığı kadarıyla da maalesef hunharca birtakım cinayetlere tevessül eden bu örgüte karşı bir koalisyon kurulma çabaları var" diyen Şahin, şöyle devam etti:

"ABD bu çabaların öncülüğünü yapmaktadır. Biz Türkiye olarak çok yakın sınır komşumuz iki ülkede meydana gelen bu gelişmelerden derin üzüntü duyuyoruz. Buradaki yangın bizi de etkilemektedir. Çünkü komşu evde çıkan yangın bitişik evi de rahatsız eder. O bakımdan biz bu sorunun bölge dinamikleri göz önünde bulundurularak çözümünden yanayız."

ABD'den ve diğer koalisyon ortaklarından Türkiye'ye ziyaretler olduğunu hatırlatan Şahin, şunları kaydetti:

"ABD Dışişleri Bakanı Ankara'da birtakım temaslarda bulundu. Biz Türkiye olarak bu konuya yaklaşımımızı gerek Başbakan gerekse Cumhurbaşkanı seviyesinde kendilerine takdim ettik. Bizim bu örgütün elinde 49 diplomatımız ve onların yakınları var. Dolayısıyla bunların can güvenliğini korumak, onların başına bir hal gelmemesi için duyarlı olmak ve temkinli hareket etmek mecburiyetindeyiz."

Gerek Irak'ta gerekse Suriye'de bir operasyon başladığında oradaki halkın en yakın ülke olarak Türkiye'ye hücum edeceğini söyleyen Şahin, şunları belirtti:

"Nitekim Suriye'den 1 milyondan fazla insan Türkiye'de mülteci olarak bulunmaktadır. Irak vatandaşları da ülkemize sığınmak durumunda kaldılar. Bunun arkasının gelmesi halinde onlara bakmak, onlara kol kanat germek de bizim görevimiz olacaktır. Dolayısıyla o bölgeden uzak ama o bölgede birtakım operasyonlar düşünen ülkeler bizim yaşadığımız sıkıntıları asla yaşamıyorlar. Bundan sonra da yaşamayacaklar. Biz bu IŞİD örgütüne yönelik operasyon konusunda sınır bir komşu ülke olarak çok daha farklı bir tavır içerisinde olmalıyız. Muhataplarımız da bizim bu tavrımızı anlamalılar, anlayış göstermeliler."

Kaynak: AA