Halk Sağlığı Haftası

Günde yapılan 2-5 km yürüyüşün insan vücudundaki enerji dengesinin sağlanmasını önemli ölçüde etkilediği belirtildi.


Nevşehir Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından halk sağlığının önemini vurgulamak amacıyla; her yıl Eylül ayının ilk haftası kutlanan,“Halk Sağlığı Haftası” dolayısıyla yapılan açıklamada; günümüzde çevresel değişimin giderek hızla artması, özellikle gelişmiş ülkelerde insanın psikolojik ve sosyolojik yapısını önemli ölçüde etkilemekte olup, bireyleri daha az hareket etme ve daha çok yeme durumuna getirdiği belirtildi. Çoğu kişinin gün boyu oturarak çalışmakta, zamanlarının büyük çoğunluğunu saatlerce televizyon seyrederek ya da bilgisayar başında geçirmekte olduğu ve bu arada yiyecek bir şeyler atıştırdığına dikkat çekilen açıklamada: “Bu da modern dünyanın gelişmişliğine paralel olarak bize kazandırdığı olumsuz bir davranıştır. Bu bağlamda bireylerin harcadıkları enerji, aldıkları enerjiden daha az olmaktadır. Bu da vücuttaki yağ kitlesindeki artışa ve şişmanlığa yol açmaktadır. Şişmanlık (obezite) günümüzde çok karşılaşılan bir sorun haline gelmiştir. Dünya genelinde 1 milyar kadar yetişkin bireyin vücut ağırlığının fazla olduğu ve bunlardan 300 milyonunun da obez olduğu saptanmıştır. Bu durum koroner kalp hastalıkları, diyabet gibi birçok kronik hastalığın oluşmasına zemin hazırlamaktadır” denildi.

Türkiye’de Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan “Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması 2010” ön çalışma raporuna göre obezite sıklığının yüzde 32 oranında olduğunu ve bunun erkeklerde yüzde 20,5; kadınlarda ise yüzde 41,0 olarak saptandığını kaydeden Halk Sağlığı Uzmanları, Obeziteye neden olan en önemli faktörün; yanlış beslenme alışkanlığı ve aktivite yetersizliği olduğunu belirterek optimal sağlık için yaşamın her döneminde yeterli ve dengeli beslenmenin temel unsur olduğunu hatırlattı. Yapılan açıklamada sağlıklı bir yaşam için şu tavsiyelerde bulunuldu:
“ Beslenme; sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir davranıştır. Aynı zamanda birçok ülkede fiziksel aktivite yetersizliğinin şişmanlık için önemli bir etken olduğu sonucuna varılmıştır. Düzenli fiziksel aktivitenin sağlıklı kilonun sürdürülmesinde, dayanıklılığın artmasında, güç ve esnekliğin artmasında önemli bir etken olduğu bilinmektedir. Günde 2-5 km yürüyüş enerji dengesinin sağlanmasını önemli ölçüde etkilemektedir”
Kaynak: İHA