Çölün Ortasında Oluşan Göl Tunusluların Akınına Uğradı

Tunus’ta çölün ortasında kendi kendine oluşan ve yakınlarındaki Gafsa kentinin adı verilen göl görenleri hayrete düşürürken, Tunuslular göle yoğun ilgi gösterdi.

Çölün Ortasında Oluşan Göl Tunusluların Akınına Uğradı

Gafsa kentine 25 kilometre uzaklıktaki bir bölgede oluşan ve 3 hafta önce fark edilen göle bölge halkı adeta akın etti. Yerel halk gölün kendilerine Allah’ın bir lütfu olduğunu söylerken bölgede araştırma yapan yetkililer gölün radyoaktif maddelerle kirlenmiş olabileceği uyarısında bulundu. Uzmanlar bölge halkını göle girmemeleri konusunda uyardı. Yetkililer gölün ilk fark edildiğinde turkuaz renkte ve temiz olduğunu şimdilerde ise çok fazla insanın suya girmesi nedeniyle yeşil bir renge döndüğünü ifade etti.

Her yerini yosun saran gölün muhtemelen kendini yenilemediğini kaydeden uzmanlar kirlenmenin bu yüzden gerçekleşmiş olabileceğini ifade etti.

Suyun nasıl oluştuğuna dair henüz net bir açıklama yapılmazken jeologlar sismik hareketlerin kayaları parçalamış olabileceğini ve bu sayede kayaların arasında sıkışan suyun bölgede toplanmış olabileceğini belirtti.

Uzmanlar ayrıca bölgedeki büyük kayaların yağmur suyu toplamış olabileceğini ve bunun da su oluşturabileceğini ifade etti.

Gafsa bölgesi Tunus’ta madencilik yapılan en önemli bölgelerin başında geliyor. Bölgede 1886 yılında fosfatın bulunması sonucu Gafsa dünyanın en büyük beşinci fosfat çıkarılan maden bölgesi konumuna geldi.
Kaynak: İHA