İsrail'den Filistinlilere Yönelik Gözaltılar

İsrail askerlerinin, Batı Şeria'da Nablus ile Cenin kentleri arasındaki kontrol noktasında, İslami Cihat Hareketi liderlerinden Hıdır Adnan'ı gözaltına alındığı bildirildi.

Ahrar Esirler ve İnsan Hakları Araştırma Merkezi Müdürü Fuad el-Hafeş yaptığı yazılı açıklamada, "İşgalciler, Gazze'ye ve Filistin halkına karşı başlatılan savaşın gölgesinde Adnan'ı (38) kaybetmek istiyor. İşgalciler dünyayı savaşla meşgul ederek sembol isimleri gözaltına almak istiyor" ifadesine yer verdi.
Hafeş, medyadan İsrail'in saldırıları sırasında İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklular konusuna da eğilmelerini istedi.
Hıdır Adnan, daha önce İsrail tarafından gözaltına alındığında idari gözaltıları protesto etmek için 60 gün açlık grevi yapmıştı.
İsrail yönetimi, 12 Haziran'da Batı Şeria'daki Gush Etzion yerleşim biriminde kaybolan 3 Yahudi yerleşimci gencin kaçırıldığını iddia etmiş, bundan Filistin yönetimini sorumlu tutmuştu. Bu kişilerin bulunması için İsrail Parlamentosu, orduya operasyon yapma dahil geniş yetkiler vermişti.
Ordu birlikleri de o tarihten bu yana Batı Şeria'da baskınlar düzenleyip, arasında Filistin Meclis Başkanı Aziz Duveyk, milletvekilleri, eski bakanlar ve Hamas üyelerinin de bulunduğu çok sayıda kişiyi gözaltına almış, kaçırıldığı iddia edilen 3 Yahudi gencin 30 Haziran'da ölü bulunmasının ardından Gazze'ye hava saldırıları başlatmıştı.
Kaynak: AA