İşkur’dan, Eğitim Semineri

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Merkezi tarafından 2014 yılı faaliyetleri kapsamında Zonguldak’ta Kaymakamlıklar ve İl Müdürlerine yönelik düzenlenen 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanununun kamuda ücretsiz farkındalık oluşturma bilgilendirme semineri yapıldı.

İşkur’dan, Eğitim Semineri

Zonguldak Çalışma ve İşkur İl Müdürlüğü toplantı salonunda yapılan bilgilendirme eğitim çalışmasına, Kozlu Kaymakamı ve Vali Yardımcısı Ahmet Karakaya, Zonguldak Çalışma ve İş Kur İl Müdürü Gönül Demirsu ile birlikte daire müdürleri, kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşma yapan Çalışma ve İşkur İl Müdürü Gönül Demirsu, “İş Sağlığı ve Güvenliği işin yapılması sırasında çeşitli nedenlerden kaynaklanan sağlığa ve güvenliğe zarar verebilecek koşullardan korunmak amacıyla yapılan sistemli ve bilimsel çalışmadır. Tanımı itibarıyla bakıldığında, insan hayatını esas alan ve ihmal durumunda telafisi çoğu zaman mümkün olmayacak kadar önemli bir konudur. İş Sağlığı ve güvenliği konusu sadece işyeri ve çalışan düzeyinde değil, toplumun genelini doğrudan ilgilendiren, aynı zamanda ulusal ve uluslar arası düzeyde ele alınması gereken bir önceliktir. Bakanlığımızca, koruyucu ve önleyici hizmetlerden bütün çalışanların yararlanmasını sağlamak ve Avrupa Birliği ile Uluslar arası Çalışma Örgütü normlarına uyum sağlaması amaçlanarak mevcut iş kanunumuzun dışında, bağımsız bir kanun çıkarma çalışmaları yürütülmüş olup, çalışanların tümünü kapsayan ve gelişmiş ülke örneklerindeki mevzuat metinleri ile uyumlu düzenlemelerin hayata geçirilmesi amacıyla 30 Haziran-2012 tarihli resmi gazetede yayınlanarak 6631 sayılı İş Sağlığı ve Kanunu yürürlüğe girmiştir.

SGK istatistiklerine bakıldığında, iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu oluşan kayıplar dikkate alındığında, konunun önemi bir kez daha ortaya çıkacaktır. İş kazalarının bedelini, işçi hayatı ile işveren ise sermayesi ve vicdanı ile ödemektedir. Bu nedenle, birçok ülkenin sahip olduğu müstakil bir iş sağlığı ve güvenliği kanununa ülkemizin de kavuşması şüphesiz iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesinde çok önemli bir adım olmuştur. İş Sağlığı ve iş güvenliği kültürünün gelişmesi ve farkındalığın ortaya çıkartılması oranında iş kazaları ve meslek hastalıklarının azaldığı görülmektedir” dedi.

İşverenleri bilgilendirme toplantısında daha sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim Uzmanı Dr. Erdem Cam, katılanları 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği yasası konusunda bilgilendirdi.

Cam bilgilendirmesinin içeriğinde, “İSG açısından devlet sorumlulukları, 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği konumu, işverenlerin ve işçilerin yükümlülükleri, İSG hizmetleri, risk değerlendirmesi ve idari para cezaları ile ilgili açıklamalarda bulunurken, Dünyada her gün 1 milyon iş kazası olmakta, Türkiye’de ise 172 iş kazası olduğunu belirtirken, ülkemizde 4 kişi günde iş kazası nedeniyle ölürken, 6 kişi sürekli iş göremez hale gelmekte, dünyada ise 879 çalışan iş kazası nedeniyle ölmektedir” diye konuştu.

Kaynak: İHA