Yunanistan'da Altın Şafak Liderlerinden 'Nazi Selamı'

Yunanistan'da "Efimerida ton Sindakton" gazetesi, aşırı sağcı Altın Şafak Partisi (Hrisi Avgi) Genel Başkanı Nikos Mihaloliakos ve Başkan Yardımcısı, Milletvekili Nikos Pappas'ın Neonazi ideolojisine sahip olduklarını kanıtlayan fotoğraflar yayımladı.

Gazete, "İhanete Yemin" başlıklı haberinde, "Altın Şafak üyelerinin, son zamanlarda Nazizm ile ilgili geçmişlerini nefretle yalanlamalarını ve her fırsata sadece öz Yunanlı, vatansever ve milliyetçi oldukları yönündeki açıklamalarını duymaktan bıktık" ifadesini kullanarak Genel Başkan Mihaloliakos ve Başkan Yardımcısı, Milletvekili Pappas'ın Nazi üniformaları ve kollarında gamalı haç bulunan kolluk taşıdıkları görülen çok sayıda fotoğrafa yer verdi.
Haberde, bu fotoğraflarla hapiste bulunan Altın Şafak üyelerinin Nazizmle ilgili tüm söylentilerin kendilerine karşı yürütülen entrika çerçevesinde çıkarıldığı yönündeki iddialarına açıklık getirildiği belirtildi.
Gazete, başta Nikos Mihaloliakos ve Nikos Pappas olmak üzere Altın Şafak üyelerinin, Nazi üniformaları ile gamalı haçlı bayrak ve Hitler portreleri önünde Nazi selamı verdiklerini gösteren fotoğrafları da yayımladı.
Fotoğraflarda ayrıca Pappas, İtalya'yı 1922-1943 yıllarında yöneten diktatör Benito Mussolini'nin mezarı başında yine Nazi selamı verirken görülüyor.
Atina'nın Keratsini semtinde 18 Eylül'de ırkçılık karşıtı şarkılarıyla ünlü rap şarkıcısı Pavlos Fissas'ın (34) bir Altın Şafak üyesi tarafından kalbinden bıçaklanarak öldürülmesinin ardından parti ve yöneticileri aleyhinde organize suç örgütü kurma ve yönetme gerekçesiyle operasyonlar yürütülmüştü.
Geçen ay yapılan yerel seçimlerde oyunu yükselten Altın Şafak Partisi'nin meclisteki 18 milletvekilinden beşi hapiste bulunuyor.

Kaynak: AA