'11. Uluslararası Gençlik Buluşması' Sona Erdi

İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Gençlik Birliğince düzenlenen "11. Uluslararası Gençlik Buluşması" sonuç bildirisiyle tamamlandı.

Sakarya Üniversitesinde (SAÜ) üç gün süren toplantının ardından yayımlanan sonuç bildirisinde, İslam aleminin geleceği olan gençliğin içinde bulunduğu toplumda İslamı tebliğ ederek, sorunlarını paylaşarak ve çözümler üreterek, hareket ettiği takdirde dinini yaşayacağı ve yaşatacağı belirtildi.
Müslümanların içerisinde bulunduğu koşulları göze alarak hareket etmesi ve kendi duruşundan taviz vermeksizin gerçekçi çözümler üretmesi gerektiğine işaret edilen bildiride, şunlar kaydedildi:
"Özünü kaybetmeyen fakat içinde bulunduğu şartları doğru okuyan bir gençlik gerekmektedir. Gençlik günümüz dünyasında en çok istismar edilen, üzerinde oyunlar oynanan toplumsal sınıftır. Bu nedenle gençliğin bilinçlenmesinin kati surette önemsenmesi gerekmektedir. Batı'da ayrımcılık ve Doğu'da zulüm gören Müslüman gençlerin birbirleri arasında kuracakları bağ, birbirini anlaması ve sorunlarına ortak çözümler üretmeye çalışmaları onların asıl çıkış noktası olacaktır. Müslüman, kardeşinin derdiyle dertlenen kişidir. Gençliğin İslam'ı anlaması ve yaşaması için sosyal faaliyetlerin kullanılması, entelektüel derinlik, kültür ve tarih bilinci yoluyla onlara İslam kültürünün aşılanması gerekmektedir."
Bildiride, Müslüman gençlerin, dil, ırk ve mezhep ayrımı gözetmeksizin insanlığa bakmak, Müslüman kardeşini gözetmek, İslamiyeti yaşamak ve yaşatmak mecburiyetine dikkati çekilerek, ılımlı ve veya radikal ayrımdan uzakta, bu tuzağa düşmeyen fakat farkında olan şuurlu, cesur ve bilgili bir gençliğe ihtiyaç olduğu bildirildi.

- İslam, yaşlı genç demeden yaşanmalı ve anlaşılmalıdır
Dünyanın büyük güçlerinin birleştiği zamanda, İslam'ın mensuplarının ayrı kalmasının kabul edilemeyeceği vurgulanan bildiride, şu ifadelere yer verildi:
"Müslüman gençler sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere birçok birleşmenin yollarını ve çarelerini aramakla mükelleftir. Emperyalizmin Müslümanları halen sömürüldüğü dünyamızda Müslüman gençler olarak sivil toplum kuruluşları yoluyla farkındalık yaratmak, bu haksızlığa dur demek için elimizden geleni yapmak, akılcı fakat kararlı bir yol izlemek gerekmektedir. Bütün insanlığa rahmet olan İslam, nasıl dünyanın farklı bölgelerinde yaşanıyorsa aynen toplumda da yaşlı genç demeden yaşanmalı ve anlaşılmalıdır. Bu bilincin verilmesi için Müslümanlar sivil toplum faaliyetleri gerçekleştirmelidir."
Kaynak: AA