Okü'de Sayıştay’ın Yapısı ve Faaliyetleri Konuşuldu

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Günleri kapsamında Sayıştay’ın yapısı ve faaliyetleri konulu program OKÜ Amfi’sinde öğrencilerin katılımı ile yapıldı.

Okü'de Sayıştay’ın Yapısı ve Faaliyetleri Konuşuldu

Sayıştay tanıtım filminin izlenmesi ile başlayan programda Sayıştay Denetçisi Ökkeş Uçar, OKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Türk’ün sorularını yanıtladı.

Sayıştay’ın demokratik rejimin vazgeçilmez unsuru olduğunu belirten Uzman Denetçi Ökkeş Uçar, “Sayıştaylar yasama, yürütme, yargı kuvvetlerinden ayrı bir devlet faaliyeti yürütür. Anayasal zemine sahip, parlamento adına denetim yaparlar. Bunu yaparken de bağımsızdırlar” diye konuştu

Sayıştay’ın görevlerinin; denetim, yargılama, genel raporlamanın yanı sıra kanunlarla verilen inceleme, denetleme ve hükme bağlama olduğunu belirten Uzman Denetçi Ökkeş Uçar, Sayıştay’ın yetkileri ve Sayıştay mensupları hakkındaki bilgileri de izleyicilerle paylaştı.

Uçar, denetçi yardımcısı adaylığına giriş sınavı hakkında da şu ifadeleri kullandı: “Denetçi adayı olabilmek için eleme, yazılı ve mülakat olmak üzere üç aşamalı sınavın başarılması gerekiyor. Eleme sınavı; alan bilgisi, genel kültür ve yetenek sorularından oluşuyor ve ÖSYM tarafından test usulü ile yapılıyor. Bu sınavda 70 puandan az olmamak üzere en yüksek puandan başlayarak sınav ilanında belirtilen kadronun beş katına kadar aday yazılı sınava çağırılır. Yazılı sınavda klasik usule göre yapılmaktadır. Ardından ise mülakat yapılmaktadır.”
Programa katılan Uzman Denetçi Ökkeş Uçar’a katılımlarından dolayı teşekkürlerini ileten ve iş hayatına atılacak öğrencilere seslenen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Türk, ‘’İş hayatına atıldığınızda, OKÜ ’de yaşadığınız tecrübeler, edindiğiniz donanım, aldığınız dersler, bazen belki istemeden dahi katılmış olduğunuz seminerlerde duyduğunuz bir cümlenin sizlerin hayatını nasıl değiştireceğini göreceksiniz. Bu nedenle atılacak ilk adımı siz atın. O adımı atarken de korkmayın, çekinmeyin” dedi.

Salonu dolduran öğrenciler tarafından sorulan soruların cevaplanmasının ardından Uzman Denetçi Ökkeş Uçar’a günün anısına OKÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Sabri Ulukanlı tarafından plaket takdim edildi.
Kaynak: İHA