Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı İşık, Kocaeli'de Açıklaması

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Anayasa Mahkemesi'nin Twitter kararına ilişkin, "Bizim için esas olan özgürlüktür. Arzumuz her zaman özgürlüklerin sonuna kadar kullanılmasıdır. Twitter'ın engellenmesiyle ilgili konu, Twitter'da mahkeme kararlarını uygulayacak bir mekanizmanın olmaması ve Türkiye'de Twitter'ın bir muhatap bulundurmamasıydı" dedi.

AK Parti'den Dilovası Belediye Başkanlığını kazanan Ali Toltar'a tebrik ziyaretinde bulunan Işık, burada gazetecilerin Twitter ve YouTube'a erişim engelinin kaldırılmasına lişikin sorusu üzerine, Türkiye'de de o içeriği doğrudan engelleyecek bir teknoloji bulunmadığı için, DNS engellemesine gidildiğini belirterek, bunun mecburiyetten kaynaklandığını söyledi.

Twitter veya YouTube'un toptan engellenmesine yönelik hiçbir zaman bir arzu ve istek olmadığını dile getiren Işık, Twitter'ın mahkeme kararının erişimi engellemesini istediği içeriği anında engellemiş olsaydı, zaten böyle bir toptan engelleme ihtiyacı olmazdı" diye konuştu.

Bakan Işık, Anayasa Mahkemesinin, bunu "özgürlük" olarak adlandırarak kararını verdiğine vurgu yapan Işık, "Tabii ki hukuk devletinde uymak zorundayız, uyacağız. Uyuldu da zaten erişime açıldı. Fakat Anayasa Mahkemesinin boş bıraktığı bir yer var. Twitter bundan sonra hukuk ihlali yapmaya devam ederse ne olacak? Soru bu. Bu noktada eğer Twitter, bir ders çıkarır da 'evet ben Türk mahkemelerinin aldığı erişimi engelleme kararlarını hemen, derhal uygulayacağım' derse, zaten hiçbir sorun olmaz."
Türkiye'de sosyal medyanın da internetin de erişilmesinde en önemli katkının hükümetleri tarafından verildiğini anlatan Işık, "Hükümetimiz bu konuda alt yapıda en fazla yatırımı yapan hükümetlerden biridir. Bizim yasakçı bir anlayışla hareket etmemiz mümkün olmaz ama Türk hukuk sistemine Twitter'ın da diğer sosyal medyanın da uymasını beklemek, buna saygılı olmasını beklemek, hepimizi en temel, en doğal hakkıdır" şeklinde konuştu.

Bakan Işık, Twitter ve YouTube'un gerekli hassasiyeti göstermesi, mahkeme kararı ile erişimin engellenmesi istenen içeriklerin anında engellenmesi durumunda, böyle bir engellemenin bir daha yaşanmayacağını ifade etti.

Tüm erişimin engellenmesinin, suçu olmayan insanların bu noktada mağduriyetine sebep olduğunu vurgulayan Işık, bunun da sebebinin, Türkiye Cumhuriyeti hükümeti değil, Twitter'ın kendisi olduğunu söyledi.

Bakan Işık, "Ümit ediyoruz ki Twitter, bu mahkeme kararlarını en hızlı, en ivedi şekilde yerine getirir ve bir daha böyle bir sorun Türkiye'de yaşanmaz" ifadesini kullandı.
- Erken seçim tartışmaları
Bakan Işık, bir gazetecinin erken seçim tartışmalarıyla ilgili görüşünü sorması üzerine, "Sayın Başbakanımızın ve partimizin bu konuda tavrı açıktır. Biz Türkiye'nin her yönüyle normalleşmesini, seçimlerin her zaman, zamanında yapılmasını genel kural olarak ortaya koyuyoruz" şeklinde yanıt verdi.
Bugüne kadar Türkiye'de, istikrarlı ülkelerde seçimlerin olağanüstü durumlar oluşmadığı takdirde, zamanında yapıldığını belirten Işık, "Bizim de en çok önemsediğimiz şey istikrardır. Türkiye istikrarlı bir şekilde yoluna devam ederken, erken seçim yapmak, seçimi öne çekmenin bir anlamı olduğunu ben de düşünmüyorum ama partimizin genel yaklaşımı da sayın genel başkanımızın genel tavrı da seçimin zamanında yapılmasıdır. Bu da bence Türkiye'deki ekonomik ve siyasi istikrarın devamı açısından çok yerinde ve isabetli bir duruştur" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA